Niet-joden kunnen nu omstreden 'toetredingsritueel' doen

Beeld epa

Geen jood zijn en toch een joodse belijdenis afleggen - vanaf deze week kan het. Voor het eerst laten Nederlanders zich bij een relatief obscuur loket uitroepen tot 'noachiet'. Maar: de praktijk is omstreden en wordt door de meeste joden niet erkend.

In Rotterdam houdt maandagavond een speciale religieuze rechtbank, een zogeheten 'beet dien', haar eerste zitting. Nederlanders die niet behoren tot het volk van Israël maar wel willen leven zoals de god van het jodendom het bedoeld zou hebben, kunnen zich daar laten registeren.

De 'beet dien' is geen rechtbank in de juridische zin, maar een college van twee orthodoxe Jeruzalemse rabbijnen en, in dit geval, één Nederlandse rabbijn-in-opleiding.

De 15 noachieten die vandaag worden bevestigd beloven zich te houden aan zeven geboden: het hebben van rechtvaardige wetten, geen afgoden dienen, geen overspel plegen, niet vloeken, niet doden, niet stelen en geen vlees eten van een levend dier. Een deel van hen was de afgelopen jaren christen.

'Dit is een pseudo-religie'
De joodse status quo is niet gelukkig met de zitting van de beet dien. Opperrabbijn Binyomin Jacobs van het provinciaal opperrabbinaat stelt vandaag in Trouw dat 'joods Nederland al zo klein is'. 'Nu is er weer een groep bij. Hoe meer verdeeldheid er is, hoe ingewikkelder het gaat worden.' Dat er buitenlandse rabbijnen 'geïmporteerd moeten worden' zegt volgens hem genoeg.

De liberale rabbijn Albert Ringer vindt dat de rechtbank 'mensen meer belooft dan ze krijgen'. Hij noemt de geloofsbelijdenis en het noachitische geloof een 'pseudo-religie'. Volgens Bart Wallet, onderzoeksleider religiestudies aan de Vrije Universiteit, blijven de noachieten buitenstaanders. 'Eigenlijk maken ze gewoon een eigen hokje.'

Vandaag in Trouw een interview met twee noachieten.

 
Dat er buitenlandse rabbijnen geïmporteerd moeten worden zegt genoeg
Opperrabbijn Binyomin Jacobs
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden