Niet jammeren

Die Zeit ondervroeg Daniel Cohn-Bendit over de Duitse 'visa-affaire'. Dat gesprek viel niet mee.

Interviewen is een vak. Maar voor een beetje resultaat ben je afhankelijk van de gesprekspartner. Dat ervoeren de twee Zeit-redacteuren maar weer eens die 'Rode Danny', coryfee van de Europese Groenen, om commentaar vroegen op de visa-affaire waarin zijn Duitse geestverwanten zijn verwikkeld.

De kwestie: Berlijn gaf zo makkelijk inreispapieren weg aan Oekraïners dat criminelen of wie zij wilden, probleemloos West-Europa konden binnenkomen. Verantwoordelijk minister is Joschka Fischer, aanvoerder van de Duitse Groenen en oud-strijdmakker van de geïnterviewde. Hoe de journalisten de vraag ook stellen, de Groenen hebben geen fouten gemaakt, meent Cohn-Bendit. Nou eentje misschien: ze moeten niet jammeren omdat ze worden aangevallen door de oppositie.

Minister Fischer zelf dan? (De bewindsman bekende afgelopen weekeinde een beetje schuld, maar had tot en met het interview met Rode Danny niet de indruk gewekt te denken dat hem iets te verwijten viel.) Heel goed van hem, meende de Duitse Fransman, dat zwijgen: Je kunt wel toegeven dat je fouten hebt gemaakt, maar wélke, daar gaat het om. Dat moet je eerst goed laten onderzoeken.

Het zal niet verbazen dat ook Der Spiegel uitgebreid ingaat op de affaire. Ongevraagd komt de Poolse minister van buitenlandse zaken, Adam Rotfeld, op de kwestie. Hij geeft zijn mening over de ontvangst van de Oekraïense president Joesjtsjenko in Brussel: ,,Kiev had natuurlijk verwacht dat er een aanbod zou komen om lid te worden. De EU had meer moeten doen. Je moet een gebaar maken naar die mensen in de Oekraïne. Geef ze bijvoorbeeld gemakkelijker een visum ...''

De bladen kauwen uitgebreid het bezoek van Bush aan Europa na. Onder meer The Economist en Newsweek focussen op de Amerikaanse kritiek op het Europese voornemen het wapenembargo tegen China te verzachten. Het Britse magazine merkt op dat de Amerikanen driemaal zoveel lowtech wapens verkopen aan de Chinezen als de Europeanen -zo rolt de overmaatse jeep Humvee van de band in China. Maar de EU maakt een strategische fout: Brussel dreigt het embargo op te heffen zonder enige politieke concessie te vragen van Peking; bizar, zal zelfs de meest onervaren Chinese diplomaat concluderen.

Verder beschouwt het blad de opmerkelijke opmars van de Conservatieven in de peilingen: de Tory's zijn Labour tot op twee procentpunten genaderd. Met dank aan Lynton Crosby -die John Howard vorig jaar in Australië aan herverkiezing hielp. Labour en de Liberaal Democraten zullen terugkomen, voorspelt The Economist. Maar je weet het niet. Inderdaad, je weet het niet, misschien stelt Labour de verkiezingen wel uit. Dat wordt dan wel gezien als een nederlaag.

Uitsmijter in Time is een interview met Clint Eastwood, die met zijn film 'Million Dollar Baby' de verwachte oscars in de wacht sleepte. De veteraan (74) kon aanvankelijk geen financiers vinden voor zijn productie. ,,Warner Brothers wilde niet weer een rolprent over boksen. Maar ze zagen de dramatische wending in het verhaal over het hoofd. Uiteindelijk deden ze toch mee.'' Over de weerstand die de film over euthanasie bij zijn Republikeinse achterban opriep (Clint is gekozen burgemeester), is hij kort: ,,Daar heb ik hard om moeten lachen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden