Niet-islamitische interim-manager voor Turken onaanvaardbaar

Van een onzer verslaggevers

Volgens E. Ates, bestuurslid van de Turks islamtisch culturele federatie (TICF) is een breuk in het IOS-bestuur onvermijdelijk geworden. Ates noemt het onaanvaardbaar dat bemiddelaar J. van der Reijden (tevens voorzitter van Veronica) een Nederlandse interim-manager heeft aangesteld. De twee andere partijen in het IOS-bestuur, de Marokkaanse en de Surinaamse moskeeorganisaties zijn wel akkoord met het aanstellen van de niet-moslim. Jurgens is sinds begin december bezig met een zeer ingrijpende reorganisatie van de IOS, waarbij het personeel aanzienlijk wordt ingekrompen en bijgeschoold. Het Commissariaat voor de media besloot afgelopen december in te grijpen.

Jurgens bevestigt dat de houding van de Turkse TICF een crisis nabij heeft gebracht. "Ik ben het er volledig mee dat medewerkers van de IOS moslims dienen te zijn. De omroep verkeert echter in een absolute noodsituatie. Als die voorbij is kan er weer een moslim worden gezocht."

De situatie die Jurgens in december zegt te hebben aangetroffen "had niets van doen met een omroeporganisatie. Men wist niet eens wat er over tien dagen moest worden uitgezonden. Er is geen productiebedrijf en het gros van de medewerkers werkt op beginnersniveau." Een forse personeelsinkrimping en een intensieve scholing moet daar verandering in brengen. De IOS ontvangt jaarlijks evenals de Humanistische Omroepstichting ruim vijf miljoen gulden rijkssubsidie. Ook de Hos heeft op zondag een half uur tvzendtijd en twee uur radio door de week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden