Niet in

De Week van Het Nieuwe Werken begon gisteren om zeven uur 's ochtends, in een kantoor aan de Utrechtse Biltstraat. Daar had zich in alle vroegte een groep lieden verzameld die wel erg monter waren voor dit tijdstip van de dag.

Er heerste al grote bedrijvigheid, achter de bar was een barista in de weer harten in melkschuim aan te brengen, flexwerkers in roze badjassen tuurden naar laptops, en bij een grote, roze vogelnestkast stond een cameraman een printer in de gaten te houden, waaruit dadelijk een tweet zou rollen van de minister van economische zaken. Hier paste het woord 'ludiek'.

De mensen in de badjassen waren mobiliteitsmakelaars, zei de persvoorlichter. Ik wist niet meteen wat dat was. Eerst moest ik weten namens wie de voorlichter mij voorlichtte.

Natuur & Milieu, zei ze. Die organisatie had het voortouw genomen voor de campagne voor Het Nieuwe Werken. En bijval gekregen van diverse stichtingen en bedrijven. En van de minister.

Het Nieuwe Werken moet nog even met hoofdletters geschreven worden, want het is nog steeds een bijzonderheid, om als werknemer zelf te mogen meebepalen waar en wanneer je je werk doet. Je stuit daarbij op 'de leemlaag van het zittend management' hoorde ik de directeur van Natuur & Milieu zeggen. Die ziet graag mensen op een kantoorstoel.

De basis van Het Nieuwe Werken is echter 'vertrouwen'.

Men had laten onderzoeken hoeveel een stijging van Het Nieuwe Werken onder de beroepsbevolking naar twintig procent (is nu tien) de Nederlandse samenleving in 2015 zou opleveren.

Twee à drie miljard.

Minder reistijd (is nu gemiddeld 54 minuten per werkdag), minder files, minder verkeersongelukken, minder uitstoot en fijnstof, meer tijdwinst, meer arbeidsproductiviteit, en nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen, ouders met jonge kinderen en chronisch zieken.

Een nieuw Nederlands succesmodel in de maak, er was alleen nog een cultuuromslag nodig. Ik begon de heersende hallelujastemming te begrijpen. Gretig werd rondverteld dat op nu.nl was bericht dat op diverse plaatsen in het land actievoerenden in roze badjassen waren gesignaleerd.

Neveneffecten waren niet onderzocht. In het persbericht las ik alleen summier: 'Het Nieuwe Werken kent ook aandachtspunten. Door veel thuis te werken kan het contact met collega's verwateren en thuiswerken kan leiden tot meer overwerk.'

Zelf ben ik al jaren thuiswerker. In badjas werk ik niet, uit angst dat ik dan hele rare stukjes zou gaan schrijven.

Collega's zie ik weinig. Laatst maakte ik kennis met een aardige eindredacteur. Ze was al maanden in dienst.

Mijn werkgever vertrouwt mij. Zo lang ik mijn quotum haal.

Mijn uitzicht bestaat uit een moerbei en een geparkeerde Volkswagen.

Voor bezoek duik ik weg.

Ik praat soms tegen de cavia's.

badjas

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden