Niet ingeënt? Dan ben je bij kinderopvang Berend Botje niet meer welkom

null Beeld Nanne Meulendijks
Beeld Nanne Meulendijks

Voor het eerst stuurt een crèche ongevaccineerde kinderen weg. Ouders overwegen juridische stappen.

Kinderopvangorganisatie Berend Botje gaat kinderen wegsturen die niet zijn ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond. Eerder besloten andere kinderopvangorganisaties al kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt, maar Berend Botje lijkt de eerste organisatie die kinderen gaat wegsturen die al worden opgevangen.

Dat heeft gevolgen voor ongeveer tien ouderparen, wier kind vanaf 1 juli alleen nog welkom is met een inenting. Het nieuwe beleid geldt alleen voor die locaties waar zowel kinderen van jonger als ouder dan veertien maanden worden opgevangen. Baby’s onder de veertien maanden kunnen nog niet worden ingeënt, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor de soms dodelijke kinderziektes. Dat is geen probleem als alle kinderen in de omgeving ingeënt zijn. Als dat niet zo is, vormt dat een risico voor de allerkleinsten.

De discussie over vaccinaties in de kinderopvang loopt al jaren, maar is recentelijk in een stroomversnelling geraakt omdat de vaccinatiegraad in Nederland snel daalt. Die is nu 92 procent, maar om grote uitbraken van besmettelijke ziekten te voorkomen, is het streven van de Wereldgezondheidsorganisatie 95 procent. Die vaccinatiegraad beschermt de meest kwetsbaren, zoals jonge baby’s, ook als zij nog niet zijn ingeënt. Op een Haagse crèche brak begin april de mazelen uit.

Niemandsland

De vraag of de kinderopvang kinderen mag weigeren dan wel wegsturen als zij niet gevaccineerd zijn, is een juridisch niemandsland. Organisaties mogen niet discrimineren. Maar als zij beargumenteren dat ze onderscheid maken om de volksgezondheid te beschermen, mag het wellicht wel. Dat is pas zeker als ouders naar de rechter stappen en die zich hierover uitlaat, zei Roland Pierik, universitair hoofddocent rechtsfilosofie en lid van de vaccinatiecommissie van de Gezondheidsraad, eerder tegen Trouw.

Volgens voorzitter Anne-Marie van Raaij van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken overwegen ouders van niet-ingeënte kinderen om naar de rechter te stappen. Ook zouden er meerdere klachten liggen bij de Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens. “Het slaat natuurlijk ook nergens op”, zegt ze. “Overal kan een besmetting worden opgelopen, niet alleen op een kinderdagverblijf. Dit is een hetze die de verkeerde kant op gaat. Vaccinaties hebben risico’s en dat wordt ontkend.”

De Tweede Kamer sprak zich vorig jaar zomer uit voor de mogelijkheid om kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren in de kinderopvang. D66 werkt aan een wetsvoorstel dat duidelijk moet maken dat dit mag. Berend Botje heeft er vertrouwen in dat hun maatregel juridisch in de haak is. 

Lees ook:

Weigerbeleid rond vaccinaties bij crèches is juridisch niemandsland

Mogen kinderdagverblijven kinderen weren die niet zijn ingeënt tegen de mazelen? Veel crèches denken erover na na de mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag. Vijf vragen over dit juridische niemandsland

Het mazelenvirus is terug, en het blijkt niet zo onschuldig als gedacht

Met de uitbraak van de mazelen op een Haagse crèche heeft de ziekte ook in Nederland weer grond aan de voeten gekregen. Het virus leek te worden uitgeroeid, maar is aan een opmars begonnen. En het blijkt niet zo onschuldig als velen dachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden