Niet iedereen staat te juichen om de post van Timmermans

null Beeld epa
Beeld epa

Frans Timmermans wordt de eerste plaatsvervanger van commissievoorzitter Juncker. Dat is een succes. Maar stelt zijn portefeuille 'regulering' ook iets voor?

Redactie

Juncker maakte vandaag de voltallige ploeg van nieuwe eurocommissarissen bekend. Nederland had zwaargewicht Timmermans naar voren geschoven, in de hoop op een zware portefeuille.

Dat wordt dus 'regulering'. Een functie, die voorheen nog niet bestond. Timmermans zal zich onder andere bezig gaan houden met de regeldruk vanuit Brussel, een onderwerp dat aan menig borreltafel aanleiding geeft tot veel geklaag. Timmermans beloofde alvast dat hij "alles zal geven wat ik in mij heb om de EU weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn."

Hoeveel invloed Nederland via de nieuwe functie op het Europese beleid zal kunnen uitoefenen is op voorhand nog niet met zekerheid te zeggen.

"De nieuwe Europese Commissie wil de Europese burgers laten zien dat we ons richten op grote zaken en ons terugtrekken bij kleinere onderwerpen. Deze post moet garanderen dat elk voorstel van de commissie werkelijk nodig is en dat de doelstellingen niet beter bereikt kunnen worden door de lidstaten zelf'', aldus Juncker over de portefeuille van Timmermans.

Rechterhand
Maar vooral wordt Timmermans vice-voorzitter van de Europese Commissie. Samen met nog vijf andere vice-voorzitters, maar hij is wel de eerst aangewezene om Juncker te vervangen bij diens afwezigheid. "Hij wordt mijn rechterhand", zei Juncker over Timmermans. Dat is in ieder geval een succes voor Den Haag.

Economische sleutelposities waren er voor Frankrijk en Groot-Brittannië. Pierre Moscovici, de voormalige Franse minister van financiën, krijgt de portefeuille 'economisch en monetair beleid'. Een Fransman van socialistischen huize op die positie, dat lijkt een koerswijziging te signaleren naar een EU die wat minder gespitst is op monetaire stabiliteit. Maar hij zal in zijn werkzaamheden onder andere verantwoording schuldig zijn aan de Finse ex-premier Jyrki Katainen. Finland staat juist bekend als een land dat erg hecht aan discipline in de overheidsuitgaven.

De Britse conservatief Jonathan Hill krijgt de portefeuille financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarkten, en is als zodanig verantwoordelijk voor de Europese Bankenunie. Een positie die de Britten erg graag wilden hebben: Londen is een van de centra van de financiële wereld is, maar soms voelen de Britten zich, als land buiten de eurozone, een beetje buitengesloten van de economische besluitvorming in de EU.

Andere belangrijke posten zijn er voor de Deense liberaal Margrethe Vestager, die 'mededinging' krijgt, voor Sloveense oud-premier Alenka Bratusek, die zich over energiebeleid gaat buigen, em Cecilia Malmstrom uit Zweden, die namens de EU met de VS gaat onderhandelen over een groot handelsverdrag.

Hoewel het zwaartepunt van de belangrijke economische functies bij het 'oude Europa' ligt, laat de verdeling van de portefeuilles toch een verschuiving van het Europese zwaartepunt naar de nieuwe lidstaten uit midden- en oost-Europa zien. Van de zes vice-voorzitters komen er vier uit Bulgarije, Letland, Estland en Slovenië. Eerder werd de Poolse premier Donald Tusk al aangesteld als de nieuwe voorzitter van de Europese Raad.

Reacties
PvdA-leider Samsom reageerde enthousiast op de benoeming van zijn partijgenoot. "Timmermans gaat het verschil maken", zo zei hij. Ook premier Rutte prees Timmermans als "de juiste man op de juiste plaats".

CDA-leider Buma feliciteerde Timmermans ook, maar hield wat slagen om de arm met betrekking tot de nieuwe portefeuille. "In hoeverre de post van Timmermans gewicht heeft, zal moeten worden beoordeeld aan de hand van de vraag of hij de bevoegdheid krijgt om onnodige regelgeving van andere commissarissen daadwerkelijk tegen te houden".

Ook D66 liet zich nog niet tot een hallelujahstemming verleiden. Alexander Pechtold reageerde: "Lange tijd heeft Nederland een groot punt gemaakt van olijfolieflesjes, schoolfruit en bossenverdragen. Dat krijgen wij nu op ons bordje. Dit is niet de supercommissaris zoals het kabinet die voorschotelde aan de Kamer en het Nederlands publiek. Dit is ook niet in overeenstemming met de inzet van het kabinet voor een 'zware economische portefeuille'.''

De nieuwe commissie gaat op 1 november aan de slag. Het volledige overzicht van nieuwe commmissarissen staat hier.

null Beeld Europese Commissie
Beeld Europese Commissie
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden