Niet iedereen even blij met het vrouwenpark in Istanbul

door Erdal Balci

Er komt een park in Istanbul waar alleen vrouwen mogen komen. Winst voor het fundamentalisme of juist bevrijding voor de vrouwen?

Eerst kwam het bericht over de bouw van parken, waar alleen vrouwen mogen komen, uit de oostelijke steden Siverek en Konya. Het idee heeft nu ook in Istanbul aanhangers gekregen. De burgemeester van het stadsdeel Bagcilar, Feyzullah Kiyiklik, bouwt een park waar mannen geen voet mogen zetten.

Niet alleen de vrouwen van Bagcilar – sommigen gesluierd, de meesten met een hoofddoek – zijn tevreden over hun burgemeester, ook de mannen zijn dat. Kiyiklik heeft deze achterstandswijk ’bewoonbaar’ gemaakt. Er zijn de laatste jaren betere wegen, stromend water en meer groen gekomen. Kiyikliks nieuwste project is om vrouwen die het huis niet uitkomen te socialiseren. Een vrouwenpark lijkt hem een goed idee; daar worden ze niet lastig gevallen door vreemde mannen. Seculier Turkije spreekt er schande van. Een nieuwe stap richting islamisering, kopten de kranten van de elite.

Het park met een restaurant in het midden begint al vorm te krijgen. De 42-jarige Emine Senyurt, die er vlakbij woont, zegt: „Het lijkt me heerlijk om hier straks te komen. Mijn kinderen zullen hier spelen terwijl ik met een gerust hart met mijn vriendinnen kan babbelen. Als het park open is, kunnen ze allemaal hierheen komen. Veel van hen mogen nu van hun man niet naar buiten omdat ze door andere mannen lastiggevallen kunnen worden.”

Een netelige kwestie. Ook voor de regerende AK-partij, een milde islamistische partij. Moeten de vrouwen gescheiden leven omdat mannen ze lastigvallen? Maar nu zitten die duizenden vrouwen wel opgesloten in hun huizen. Een oplossing die niet bepaald in deze tijd past.

Terwijl de burgemeester van Bagcilar het startsein heeft gegeven voor de bouw van het vrouwenpark, heeft burgemeester Kadir Topbas van de centrale gemeente Istanbul het initiatief afgekeurd. „Het kan niet wat ze in Bagcilar van plan zijn. Ik ga er met Kiyiklik over praten.” De partij zelf is er dus ook niet over uit.

Een man die op een stoel voor een slagerij thee zit te drinken: „Prima. Dat vrouwenpark moet er komen. Dan kunnen mijn vrouw en zussen ernaartoe. In een gemengd park worden ze geheid lastiggevallen door jongens en mannen die hen willen versieren. Ik kan toch niet de hele tijd als bewaker dienen voor de vrouwen van mijn gezin? Ze kunnen daar zitten, thee drinken, roddelen of zelfs sporten.”

Parlementariër Guldal Okutucu van de sociaal-demokratische CHP ziet in dit soort ontwikkelingen een groot gevaar voor de Turkse samenleving: „Dit zijn de resultaten van vier jaar AK-partijbewind. Vandaag is het een vrouwenpark, morgen aparte ziekenhuizen, overmorgen aparte scholen. Zo willen ze vrouwen buiten de maatschappij houden. Ze willen de vrouwen zodanig isoleren dat ze geen aandeel hebben in de samenleving. Het is een schandaal dat er in een metropool als Istanbul zo’n park komt.”

Een jong meisje dat uit een supermarkt komt, laat haar eigen licht schijnen over deze kwestie: „Wat heb ik aan een park waar ik niet hand in hand kan lopen met de jongen met wie ik verkering heb?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden