'Niet iedere 18-jarige is volwassen'

Rotterdam dreigt langdurige spijbelaars met verlies studiefinanciering

Meerderjarige mbo-scholieren in Rotterdam die langdurig spijbelen, verliezen hun studiefinanciering. Deze maatregel is onderdeel van een proefproject dat het ministerie van onderwijs en de gemeente Rotterdam volgend schooljaar starten om het aantal voortijdige schoolverlaters terug te dringen.

Leerlingen die niet op school verschijnen, krijgen na twee dagen een waarschuwingsbrief. Na twee weken volgt er een gesprek met een leerplichtambtenaar. Als het verzuim aanhoudt, wordt de studiefinanciering na acht weken stopgezet, vertelt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA, onderwijs en jeugd). "Ik vind deze termijn eigenlijk nog te lang. Na acht weken ben je de facto al een schoolverlater."

Waarom richt u zich nadrukkelijk op een groep die niet leerplichtig is?
De Jonge: "Het probleem van voortijdige schoolverlaters speelt zich in het bijzonder af onder meerderjarigen. In Rotterdam verlaten jaarlijks 2500 leerlingen hun opleiding zonder diploma. 1900 van hen zijn net volwasssen, 18, 19 jaar. Kennelijk laten zij het afweten als het wettelijk gezag wegvalt. Minderjarige spijbelaars kunnen wij nu al behoorlijk aanpakken met een Halt-straf of een proces-verbaal. Voor de anderen moet de wet wat worden opgerekt."

Het klinkt als typisch Rotterdamse, spierballentaal.
"Ik zou het jammer vinden als dat beeld blijft hangen. Het naleven van de Leerplichtwet is niet onbelangrijk natuurlijk. En volgens mij biedt deze wet meer mogelijkheden dan gemeenten beseffen. Maar Rotterdam neemt ook ontzettend veel andere initiatieven. De voornaamste reden van de hoge schooluitval is niet dat leerlingen denken dat ze 'er toch niet van langs krijgen'. Het komt meer door een verkeerde schoolkeuze. Nu beslissen kinderen soms op een achternamiddag over hun toekomst. We gaan ervoor zorgen dat ze zich al op de basisschool oriënteren.

"We moeten kinderen ook meer begeleiden bij hun schoolkeuze. Het zou niet verkeerd zijn om voor sommige mbo-opleidingen een soort numerus fixus in te voeren. Zodat een roc tegen een leerling kan zeggen: 'We hebben hier al veel kinderen die de kappersopleiding volgen. Is het verstandig dat jij er bij komt?' We weten dat Rotterdam straks veel banen in de zorg en in de haven heeft. Laten we daar dan nu voor opleiden."

Uw aanpak van schoolverzuim en schooluitval valt of staat met een goede registratie door de scholen. Waarom is deze nog steeds niet op orde?
"Het is allereerst een technisch verhaal, waar we wat aan doen. Belangrijker is dat roc-opleidingen gewend zijn dat ze vooral meerderjarigen opleiden, mensen die zichzelf hebben ingeschreven en dus zelf verantwoordelijk zijn voor het volgen van lessen. Maar het is te makkelijk om te denken dat 18-jarigen ook volwassen zijn. Ja, voor de wet wel. Maar sommigen hebben van anderen een zetje in de goede richting nodig."

Rotterdam heeft gemiddeld de laagste cito-scores van de grote steden en de meeste voortijdige schoolverlaters. Bent u nog hoopvol?
"Rotterdam kent relatief veel laag-opgeleiden. Toen ik vorig jaar aantrad als wethouder, merkte ik dat mensen om mij heen dat gegeven als excuus gebruikten voor de slechte scores. Ik weiger mij daar bij neer te leggen. Rotterdam heeft een jonge bevolking, daar ligt onze kracht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden