Niet eten om wereld beter te maken

Milieu- en landbouwdeskundige Guus Geurts eet niet meer. Hij wil dit minimaal veertig dagen volhouden om aandacht te vragen voor het schenden van mensenrechten in de derde wereld. De hongerstakingen van Gandhi inspireerden hem.

1Wat schiet de derde wereld op met uw weigering om te eten?
"De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht. Dat was een uitspraak van Mahatma Gandhi. Met zijn hongerstakingen vestigde hij de aandacht op onder meer de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in India. Hij pleitte voor zelfvoorzienendheid op lokaal niveau en een interreligeuze dialoog. Religies dragen dezelfde universele waarden uit; rechtvaardigheid, geen levende wezens schaden en zuinig zijn op onze aarde. Die verantwoordelijkheid moeten we met ons allen nemen, ook voor de volgende generaties."

2U heeft nu vijftien dagen niet gegeten. Heeft uw actie al iets opgeleverd?
"Ik heb mijn kennis van handels- en landbouwbeleid ingezet voor alternatieven, gelobbyd in de Tweede Kamer, opiniestukken en een boek geschreven. Het mocht niet baten. Op 1 november bood ik met medestanders een petitie aan op het Binnenhof. Het kabinet zal spoedig op mijn voorstellen reageren."

3 Wat doet u als het kabinet uw voorstellen van tafel veegt?
"Ik eet in elk geval veertig dagen niet, uit solidariteit met de slachtoffers van het westerse beleid. Europese landbouwoverschotten verstoren de markt van boeren in ontwikkelingslanden. Door onze import van luxeproducten als soja, palmolie en biobrandstoffen worden zij van hun land verdreven. De westerse CO2-uitstoot en de invloed daarvan op het klimaat zorgt vooral in hun landen voor schade. De spreekwoordelijke druppel was voor mij de moord op Braziliaanse milieu- activisten, deze zomer, die zich tegen de ontbossing van het Amazonegebied verzetten. Als het kabinet niets met mijn voorstellen doet, ga ik na veertig dagen voor onbepaalde tijd officieel in hongerstaking."

4U heeft een zoon van vier maanden. Wat heeft hij aan deze actie?
"Wat schieten de slachtoffers in ontwikkelingslanden ermee op als er niets gebeurt? Ik doe dit voor hen, voor mezelf én voor mijn zoon. Ik wil hem later kunnen vertellen, dat ik alles heb gedaan wat in mijn vermogen lag om de wereld een beetje beter te maken."

5Heeft u het zwaar?
"Het hongergevoel verdween na een week. Ik heb wat moeite met lichamelijke inspanningen, maar verder voel ik me goed. Als voorbereiding ging ik in een boeddhistische vipassana-retraite. Door tien dagen afgesloten van de buitenwereld te mediteren, train je gelijkmoedigheid. Ik wil me niet uit het veld laten slaan door negatieve reacties, maar me ook niet vastklampen aan positieve. Ik vertrouw er nog steeds op dat ik de juiste weg bewandel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden