Niet-erkende scholen blijven gewoon open

Officieel mag ze geen school heten, hoewel ze tot aan de Raad van State procedeerde om erkend te worden. Toch gaan er nog steeds kinderen naar de Kampanje in Amersfoort, een radicaal vernieuwende school die niet erkend wordt door de onderwijsinspectie. De vereniging van leerplichtambtenaren maakt zich zorgen.

Volgens de inspectie heeft de Kampanje, net als de Koers in Beverwijk, te weinig bevoegde docenten, kan ze de prestaties van de kinderen onvoldoende inzichtelijk maken, biedt ze nauwelijks structuur en heeft ze de zorg voor haar leerlingen niet op orde. Daarom is het geen school; ouders die hun kinderen er naartoe sturen, ontduiken dus de leerplicht. Ze zijn daarmee mogelijk strafbaar.

De inspectie kreeg vorige maand gelijk van de Raad van State. Toch is de school na de zomervakantie gewoon weer opengegaan. Volgens de ouders van de ongeveer dertig kinderen zijn de Koers en de Kampanje, waar de kinderen zelf bepalen hoe ze leren, wel degelijk scholen.

Sommige ouders zijn al gedagvaard. Ze overwegen naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen, omdat ze vinden dat ze recht hebben op onderwijs dat past bij hun filosofie; die staat haaks op de meetmethodes van de onderwijsinspectie. "We volgen de leerontwikkeling van de kinderen op de voet, maar we kiezen er principieel voor om niet met vooraf opgelegde criteria te werken", zegt Edwin de Bree van de Koers. "Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en vorming van hun kinderen, niet de overheid."

Ingrado, de vereniging van leerplichtambtenaren, maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de kinderen. Voorzitter Carry Roozemond: "We zijn in gesprek met het OM om te kijken hoe we kunnen voorkomen dat deze kinderen het recht op onderwijs wordt ontnomen."

Of het onderwijs wel of niet deugt, bepaalt de inspectie, benadrukt Roozemond. "We moeten niet het risico nemen dat kinderen jarenlang geen of slecht onderwijs krijgen en daardoor de aansluiting op de maatschappij missen."

ONDERWIJS & OPVOEDING 6|7

Rondhangen als je rond wilt hangen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden