Niet erkend als koningskind

De advocaat van koning Albert is tevreden met de uitspraak van de rechtbank in Brussel van dinsdag. Volgens de raadsman hebben de rechters 'de wet correct toegepast' door Delphine Boël niet te erkennen als de wettelijke dochter van de gepensioneerde koning Albert.


De rechtbank heeft bepaald dat Jacques Boël de wettelijke vader blijft van de 49-jarige Delphine, al is uit een DNA-test gebleken dat hij niet haar biologische vader is. Maar de familierechter heeft nu beslist dat Jacques wel degelijk als haar vader kan beschouwd worden, omdat Delphine zijn naam draagt en opgroeide in zijn gezin. "Volgens de wet is vaderschap meer dan biologie", zei Alberts advocaat Alain Berenboom gisteren tegen de televisiezender VRT. "Zelfs als Jacques Boël niet de biologische vader van Delphine zou zijn, dan is er door de jaren heen wel een duidelijke ouderschapsband tussen hen gegroeid. Juridisch heet dat 'bezit van staat'.


De rechtbank verklaarde de juridische procedure van Delphine niet ontvankelijk. Ze is al sinds 2013 bezig om zich als dochter te laten erkennen door Albert, de vader van de huidige Belgische vorst koning Filip. Albert II heeft altijd ontkend de biologische vader van Delphine te zijn, hoewel haar moeder Sybille de Selys Longchamps bijna twintig jaar een relatie met de vorst zou hebben gehad. Delphine kan nog in beroep gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden