'Niet één partij heeft verstandig plan'

Bijna alle partijen - PVV, SP en Hero Brinkmans DPK uitgezonderd - slaan door in het op korte termijn saneren van de overheidsfinanciën, meent Bas Jacobs. Beeld ANP
Bijna alle partijen - PVV, SP en Hero Brinkmans DPK uitgezonderd - slaan door in het op korte termijn saneren van de overheidsfinanciën, meent Bas Jacobs.Beeld ANP

Je bent econoom en moet vandaag naar de stembus. Dan wordt de keuze deze keer wel heel moeilijk, verzucht de Rotterdamse hoogleraar economie Bas Jacobs. Bijna geen enkele partij stelt een verstandig macro-economisch beleid voor, vindt hij.

Esther Bijlo

Links of rechts: het maakt allemaal opvallend weinig uit, legt Jacobs uit op de economensite mejudice.nl. Bijna alle partijen - PVV, SP en Hero Brinkmans DPK uitgezonderd - slaan door in het op korte termijn saneren van de overheidsfinanciën. "Wie had ooit kunnen denken dat PvdA en GroenLinks met 15 miljard euro het begrotingssaldo verbeteren, marginaal achter de VVD met 16 miljard euro?"

Hard bezuinigen is schadelijk
De discussie is eerder gevoerd, maar Jacobs zet het pal voor de echte dag nog even precies op een rijtje aan de hand van de CPB-doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's: "Hard bezuinigen in een recessie is schadelijk voor de economie". De tol is duidelijk, ziet Jacobs. Minder banen, stijgende werkloosheid, lagere economische groei en dalende koopkracht tot aan 2017.

Ook als Jacobs wat dieper in de cijfers van het planbureau duikt, ziet hij weinig aanknopingspunten voor welk rondje hij vandaag rood moet maken. Bijna alle partijen willen zodanig bezuinigen dat de Nederlandse overheid op de lange termijn vermogen opbouwt, oftewel een 'houdbaarheidsoverschot' creëert. Meer een kenmerk van oliestaten, constateert Jacobs droogjes.

Zacht op korte en hard op lange termijn
Sparen door de overheid is weliswaar goed om de toekomstige kosten van vergrijzing en zorg op te kunnen brengen. Maar dat geld hoeft niet bijeen te worden geharkt met hard snijden op de korte termijn. Om de vergrijzing te lijf te gaan, zijn hervormingen nodig zoals die van de AOW en de zorg, stelt de econoom. En daar laten veel partijen het afweten, juist ook zij die minder hard bezuinigen, zoals de PVV en de SP.

Jacobs zou willen stemmen op een partij die zacht is op korte termijn en hard op de lange termijn. Maar die combinatie kan hij niet uit de CPB-uitkomsten halen. Er is dus in Nederland geen enkele politieke partij met verstandig macro-economisch beleid, is zijn onomwonden conclusie. Jacobs: "Het is voor de econoom daarom buitengewoon moeilijk kiezen op 12 september".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden