Niet één, maar drie reactoren gesmolten

'Beheerder Tepco meldt nu pas ernst ramp in Fukushima, in de hoop dat nieuws minder impact heeft'

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het probleem met de kernsmeltingen in de Japanse kerncentrale in Fukushima is aanzienlijk groter dan voorheen werd aangenomen. De exploitant van de kerncentrale, Tepco, bevestigde gisteren dat niet in één maar in drie van de zes reactoren van de rampcentrale in Fukushima de nucleaire brandstofstaven deels zijn gesmolten. Dat blijkt al binnen enkele dagen na 11 maart te zijn gebeurd, toen Japan werd getroffen door een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter en een daarop volgende tsunami.

Nucleaire experts zeiden al veel eerder dat waarschijnlijk in drie reactoren kernsmelting was opgetreden, maar eigenaar Tokyo Electric Power Company (Tepco) heeft de afgelopen tweeënhalve maand niet willen toegeven dat er sprake was van een zogeheten 'meltdown'. Pas vorige week liet Tepco weten dat de kern van reactor nr. 1 grotendeels is gesmolten, en nu blijkt hetzelfde het geval bij nr. 2 en 3.

De gesmolten staven zouden nu onderin het drukvat liggen, grotendeels onder water. Dat voorkomt dat de massa opnieuw gevaarlijk hoge temperaturen bereikt.

De meltdown zou zijn veroorzaakt doordat het koelsysteem van de centrale uitviel. Wat daarvan de exacte oorzaak was is nog onderwerp van onderzoek. Volgens Tepco zijn de koelsystemen buiten werking gesteld door de tsunami en niet door de aardbeving. Sommige deskundigen betwijfelen dat.

Tepco heeft er belang bij dat de tsunami de nucleaire ramp heeft veroorzaakt en niet de aardbeving, want dat zou de inspecties van al zijn kerncentrales veel duurder maken, zei professor Koichi Nakano van de Sophia Universiteit in Tokio. "Het zou zeker zo kunnen zijn dat Tepco snel de conclusie trekt dat de tsunami de schuldige is om verdere vragen te vermijden en de nucleaire lobby meer tijd te geven."

Tepco, dat mogelijk 100 miljard dollar aan schadeclaims en compensatie zal moeten betalen, ligt al langer onder vuur wegens het geven van gebrekkige en onvolledige informatie. Veel informatie werd de afgelopen maanden in kleine deeltjes vrijgegeven, en het woord meltdown werd zoveel mogelijk vermeden.

Volgens politicoloog Nakano is dat gedaan om paniek te voorkomen. Hij denkt dat Tepco de meltdowns nu pas bekendmaakt, in de hoop dat het nieuws minder impact heeft. "De mensen zijn nu aan de situatie gewend. Het leven in Tokio heeft weer zijn normale loop genomen, al is er dan nog niets opgelost."

De stralingswaarden rond de kerntrale zijn de laatste tijd flink gedaald, alhoewel de stralingsniveaus in delen van de centrale zelf nog steeds gevaarlijk hoog zijn.

Een delegatie van het Internationale Atoomenergie Agentschap is gisteren in Japan begonnen aan een onderzoek naar de ramp. De resultaten van dat onderzoek zullen in juni worden gepresenteerd tijdens een internationale conferentie in Wenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden