'Niet echt normaal'

“Niet echt normaal”, noemt Gert Jansen (16) het plan van de KNVB om een eigen sportkanaal op televisie te beginnen. Gert voetbalt bij de A1-junioren van SV Zwolle en kijkt regelmatig naar de voetbalwedstrijden op televisie. “Het beeld is gewoon Studio Sport en het hoort bij de NOS”, zegt Gert. Zijn teamgenoot Raymond Havers (16) vindt het plan van de voetbalbond niet zo slecht. “Ik vind het juist wel goed. Alle voetbal op hetzelfde kanaal, lekker makkelijk.”

MARIAN FIX

Heel Nederland was boos deze week. Het sportkanaal dat de KNVB wil beginnen betekent dat voetballiefhebbers de wedstrijden in de ere- en eerste divisie, de twee hoogste niveaus waarop een voetbalclub in ons land kan spelen, vanaf augustus niet meer op Nederland 1, 2 of 3 kunnen zien. Hetzelfde geldt ook voor de wedstrijden in de bekercompetitie en de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal. Voor de NOS blijven de grote toernooien, de Europa Cupwedstrijden en de buitenlandse voetbalcompetities over.

Jos Veldman (17) voetbalt ook bij SV Zwolle, maar hem maakt het niet zo heel veel uit. “Ik vind het prima zoals het nu is. Het sportkanaal vind ik op zich wel een goed idee; alle sporten op één zender.” Hij wijst nog even op de mensen die geen kabel hebben. “Die kunnen straks geen voetbal meer zien. Dat is de minder leuke kant.”

De mensen die wél kabel hebben en straks niets op voetbalgebied willen missen, zullen voor de 'gewone' wedstrijden moeten overschakelen naar het sportkanaal. De KNVB gaat dat via de kabel doorgeven en wil dat de kabelmaatschappijen daarvoor gaan betalen. De kabelbazen zeggen dat ze daar niet genoeg geld voor hebben. Zij zullen dus op hun beurt weer geld vragen aan de mensen die een kabelaansluiting hebben en het sportkanaal willen ontvangen. Twee gulden per maand.

Gert: “Ik ben een voetballiefhebber en twee gulden wil ik nog wel betalen. Maar woensdag hoorde ik dat het tien gulden gaat kosten en dat vind ik echt te veel.” Ook Raymond vindt het bedrag van een tientje te hoog. Volgens hem moeten gewoon alle mensen zeggen dat het te duur is, dan gaat de prijs vanzelf wel naar beneden. Wat wil hij dan wel betalen? “Helemaal niks. Het moet gewoon bij het pakket inkomen. Ik vind niet dat je daar meer voor moet betalen.”

“Het ligt eraan wat er op het nieuwe sportkanaal precies wordt uitgezonden”, zegt Jos. “Als er bijvoorbeeld veel golf en cricket op is, ga ik niet betalen.” Volgens Dennis van de Hoeve (17) is dat juist een voordeel van het nieuwe sportkanaal. “Alle sporten worden behandeld. De één vindt voetbal leuk en de ander judo.” Voor Jos geldt alleen het voetbalaanbod. “Ik ga niet betalen voor iets wat ik niet leuk vind. Maar als er veel voetbal op is, ben ik best bereid vijf gulden te betalen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden