null Beeld Trouw
Beeld Trouw

OpinieZorgverzekeringen

Niet de werknemer maar het collectief wordt beter van collectieve zorgverzekering

Minister Bruno Bruins kondigde in overleg met de Tweede Kamer in april aan dat de zorgverzekeraars nog één kans kregen om de collectiviteitskorting op de zorgverzekering te rechtvaardigen. Daarmee sloeg hij de plank mis. Het zijn niet de zorgverzekeraars die last hebben van het halveren of zelfs afschaffen van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering. Het zijn de verzekerden die straks aan het kortste eind trekken.

Sinds de stelselwijziging van 2006 is er de collectiviteitskorting: een korting die werkgevers aan hun werknemers mogen bieden via een verzekeringscollectief. Een korting van maximaal 10 procent op de basisverzekering. Voor de invoering werd echter op het allerlaatste moment de doelgroep ‘werkgever’ breder getrokken en mochten allerlei gelegenheidscollectieven ook die 10 procent korting bieden. Zo veranderde de bedoeling van de wet. Het oorspronkelijke idee was dat werkgevers in overleg zouden treden met zorgverzekeraars om zo voor de branche specifieke afspraken te maken voor hun werknemers. Nu werd het een financieel gedreven instrument, toegankelijk voor allerlei willekeurige partijen die puur gaan voor de korting.

Gezondheidswinst

Er zijn inmiddels meer dan 60.000 collectiviteiten. Veelal financieel gedreven, niet zorginhoudelijk met als belangrijkste doel gezondheidswinst voor medewerkers. En het is daarom dat de minister de collectiviteitskorting onlangs heeft verlaagd naar 5 procent en de korting wellicht helemaal wil afschaffen. De nadelige gevolgen hiervan zijn voor de verzekerden doordat de onderhandelingspositie van een collectief ten opzichte van zorgverzekeraar verzwakt. En dus niet voor de zorgverzekeraar zoals de minister bij herhaling blijft zeggen.

Dat zit zo: een collectief van verzekerden voldoet als het goed is aan twee voorwaarden: schaalgrootte (veel aangesloten verzekerden) en een homogene samenstelling qua gezondheidsrisico’s (ze doen immers werk in dezelfde branche). Zo kan een collectief opkomen voor gemeenschappelijke belangen, maatwerk regelen en door schaalgrootte ook voor de zorgverzekeraar een aantrekkelijke groep van aangesloten verzekerden zijn. Iedereen blij. Enkele voorbeelden van specifiek voor de doelgroep gemaakte verzekeringsafspraken: de Politie Zorgpolis voor politiemensen, de Bovag Zorgpolis voor de autobranche en de IZZ Zorgpolis voor de gezondheidszorg.

Macht van het getal

Een zorginhoudelijk collectief onderhandelt dus met de zorgverzekeraar voor zijn verzekerden. Daarvoor is de macht van het getal noodzakelijk: veel aangesloten verzekerden dus. Heeft een collectief straks te weinig leden doordat er geen aantrekkelijke collectiviteitskorting meer wordt geboden, dan wordt onderhandelen met een zorgverzekeraar een lastig verhaal. Er is dan geen sprake meer van tegenwicht voor de zorgverzekeraars. Zo verdwijnt de maatwerkverzekering voor specifieke groepen mensen.

Het gaat de zorgverzekeraars dus niet hogelijk boeien dat Bruins de collectiviteitskorting heeft gehalveerd. En het zijn dus ook niet de zorgverzekeraars die ‘een laatste kans’ moeten hebben. Zorgverzekeraars hebben straks alleen maar meer macht als zij geen rekening meer hoeven houden met de zorginhoudelijke collectiviteiten.

Sterker

Daarom ons pleidooi: minister, ga voor gezondheidswinst en zet het mes in de financieel gedreven collectivi­teiten die nagenoeg geen zorginhou­delijke voordelen bieden. Geef de ­zorginhoudelijke collectiviteiten hun onderhandelingspositie richting zorgverzekeraars terug. Want of het nu gaat om gezamenlijke invloed op de premie, het zorgaanbod of gerichte zorginkoop, samen staan verzekerden sterker dan alleen.

Lees ook:

Marktwerking de schuld geven is te simpel

Dat de overheid door de regie te nemen de zorg weer gezond kan maken, is te simpel gedacht, schrijft Marco Varkevisser.

Een collectieve zorgverzekering is niet altijd de beste - en meer overstaptips

Zorgverzekeraars proberen nog twee weken met campagnes op radio, tv en online om nieuwe klanten te lokken. Maar wat als uw zorgverzekering via het werk loopt? Loont het dan om over te stappen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden