CommentaarDroogte

Niet de strijd tegen water, maar vóór water

De strijd tegen het water. Zo zijn wij Nederlanders vanuit de historie opgevoed en daarmee zit de strijd diep verankerd in de Nederlandse poldercultuur. Toch is deze zienswijze deels aan herziening toe. De strijd tegen het water moet als gevolg van klimaatverandering ook een strijd vóór waterbehoud worden, want Nederland heeft in toenemende mate te kampen met droogte.

Dit blijkt opnieuw nu het in de afgelopen maanden nauwelijks geregend heeft. De relatief natte winter had bijna de droogte van de afgelopen jaren gecompenseerd, maar vooral in het oosten en zuiden van Nederland is het watertekort al bijna net zo ernstig als eerder het ­geval was. Akkerbouwers en bijvoorbeeld kwekers van bloembollen en bomen zijn door het uitblijven van ­regen gedwongen sloten leeg te pompen of pompen grote hoeveelheden grondwater op. Dit leidt tot lagere grondwaterstanden, waardoor gebieden uitdrogen en er meer risico is op bosbranden, zoals vorige week in de Deurnese Peel en natuurgebied de Meinweg.

De Unie van Waterschappen en de koepel van drinkwaterbedrijven, Vewin, sloegen recent alarm vanwege de dreigende watertekorten. De consument verspilt ­te veel water, de industrie en de landbouw gebruiken te veel water. Het gebruik en beheer van water moet volledig anders, bepleiten zij, zuiniger en duurzamer. Dit klinkt simpel, maar dat is het niet. In Nederland is het beleid van oudsher gericht op het wegpompen van ­water, nu moet het deels andersom, waterbehoud.

In dit perspectief doen de koepels een reeks verstandige aanbevelingen die noodzakelijk zijn voor slim en zuinig waterverbruik. Consumenten moeten minder water verspillen (zuiniger douchen en minder besproeien van de tuin), regen moet zo veel mogelijk worden opgevangen in buffers onder de grond of in de natuur voor hergebruik en droge periodes. Ook moeten er waterbekkens komen voor de opvang van rivierwater. Fabrieken die koelwater nodig hebben voor hun productieprocessen, moeten meer gebruikmaken van ‘laagwaardig’ (minder schoon) water. Akkerbouwers in relatief droge gebieden moeten zich afvragen of ze kunnen overschakelen op gewassen die minder water vragen. Ook moet er paal en perk gesteld worden aan de grondwaterpompen die door de consument en landbouwers op grote schaal geslagen worden om tuinen en akkers te bevloeien. Ook het invoeren van waterquota kan helpen.

Nederland heet een waterrijk land te zijn of een ­rivierendelta, maar ook hier kunnen tekorten voor drinkwater, koelwater en beregening ontstaan, is in de afgelopen jaren gebleken. Verstandig is om nu de koe bij de horens te vatten en maatregelen te nemen, voordat het te laat is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden