RecensieSportboek

Niet de spelers, maar de supporters van FC Grunn op een voetstuk

null Beeld
Beeld

In voetballoze tijden lees je in het boek ‘Cupkoorts, de bekerwinst van FC Groningen’ om wie voetbal eigenlijk draait: gewone mensen.

Heel eerlijk: er gaan dagen voorbij dat we niet meer denken aan de ­bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle op 3 mei 2015. Die ligt zelfs niet bij verstokte voetballiefhebbers in het geheugen verankerd. Dat ligt anders voor mensen uit Groningen, bij wie de liefde voor de FC in het bloed zit. Voor hen is die datum heilig. Hun club behaalde toen het grootste succes in de historie.

Robert Visscher (1981), journalist voor onder meer Trouw en supporter, besloot er een boek over te schrijven. Best gewaagd, want wie zit vijf jaar later nog te wachten op 191 pagina’s over een voetnoot in de nationale sportgeschiedenis?

Het resultaat weet echter te verrassen. ‘Cupkoorts’ laat ons in deze voetballoze tijden genieten van een feelgoodverhaal dat duidelijk maakt om wie voetbal eigenlijk ­altijd draait. Visscher kiest voor het perspectief van de supporters. Dat gebeurt niet zo vaak in sport­literatuur. In dit boek staat de trouwe fan op een voetstuk.

Een mars van de stad naar het stadion

We lezen hoe de FC Groningen-supporters voor de halve finale van het bekertoernooi tegen Excelsior een mars vanuit de stad naar het stadion hielden. Visscher noemt het een corteo en trekt daarmee de vergelijking met een religieuze processie: het openlijk devotie ­tonen, inclusief brandende fakkels, rook en liederen waarbij niet Maria wordt bezongen, maar het ‘Farmer Till I Die’ klinkt.

Ergens in die menigte liepen ook fanatieke AS Roma-fans mee, ‘Forza Grunn’. Daarmee sloten de Groningen Fanatics ooit vriendschap. Visscher achterhaalde waarom, en ook hoe het zit met de banden met supporters van Beerschot Voetbalclub Antwerpen en FC Rot-Weiß Erfurt. Allemaal ook tweederangsclubs die altijd veroordeeld zijn tot een achterhoedegevecht, omdat ze nooit genoeg geld hebben voor topspelers, waardoor de fans vaak verschrikkelijk slecht voetbal te zien krijgen.

null Beeld
Beeld

Als dan eindelijk de dag komt dat voor jouw club de zon schijnt, blijkt het eeuwige gemopper van de Groningen-supporter ineens plaats te kunnen maken voor hartstocht. Zo legden in de avond en nacht voor de bekerfinale zes Groningse boeren per trekker al 237 kilometer af van Groningen naar de Kuip. Niet als een boerenprotest, maar als eerbetoon. Eigenlijk mocht het niet – het originele plan was om met tweehonderd trekkers te gaan – maar de politie kneep voor deze ‘Farmers on Tour’ een oogje dicht.

Een spandoek met een lengte van 105 meter

Cupkoorts draait om deze boeren, en om de supporters die wekenlang werkten aan een spandoek met een lengte van 105 meter. Om oude fans als Grietenus Jager en zijn verhaal, of moeder Ida en dochter Janet, of het liefdeskoppel Laura en Armand. Maar ook om het verhaal van de ongeneeslijke zieke ­Dinand Harkema, elf jaar, die ge­durende dat seizoen een soort ­mascotte van het elftal werd, maar de finale niet meer haalde. Toch speelde Dinand in voorbereiding op de finale een rol, misschien wel een cruciale.

Cupkoorts laat zien hoe gelukkig mensen kunnen worden van een potje voetbal, zeker als ze uit een provincie komen, die zich volgens Visscher vaak wat achtergesteld voelt, miskend ook, wat tot uitbarsting kwam in de woede over de trage Haagse reactie op de aardbevingsellende.

In 2015 konden ze zich minstens één dag heerser van het land wanen. Want hun Grunn won: 2-0. Dat is nu vastgelegd in een klein, groen-wit monumentje.

Cupkoorts, de bekerwinst van FC Groningen, Robert Visscher, € 22,95.

Lees ook:

Na het lezen van de biografie van zwemster Sharon van Rouwendaal heb je maar één vraag: Wáárom?

Over olympisch zwemkampioene Sharon van Rouwendaal verscheen een boek dat vragen oproept over haar en de menselijke grenzen in topsport. Veel vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden