Niet de ranzige videotheek maar de kiloknaller is vies

Wie zich druk maakt over seks met dieren moet kijken naar het grote dierenleed.

Seks met dieren is niet in orde. Zoals elke vorm van ongelijkwaardige seks zonder wilsovereenstemming niet in orde is. Daarvan zijn de meeste mensen wel overtuigd.

Maar misbruik van dieren gaat zoveel verder. Ex-dierenbeschermer van het jaar Harm-Evert Waalkens stelt voor om seks met dieren strafbaar te stellen, maar hoe geloofwaardig is dat? Diezelfde Waalkens heeft moeite met de gedachte de veehouderij drastisch in te krimpen, en vond het niet nodig de minister te vragen een betere controle in te stellen op diertransporten.

De seksuele integriteit van dieren wordt als argument gehanteerd, maar er is weinig zo verkracht in de laatste jaren als juist de seksuele integriteit van dieren, nota bene met instemming en door toedoen van de politieke partijen die te hoop lopen in de seks-met-dieren-discussie.

Varkens worden onverdoofd gecastreerd, wat zou dat betekenen voor hun seksuele integriteit? Koeien worden letterlijk aan de lopende band lastig gevallen met ongewenste intimiteiten, wanneer inseminatoren en veeartsen tot aan hun oksel hun arm steken in de vagina’s, om daarmee de stier en de natuurlijke voortplanting van de dieren overbodig te maken. Zouden koeien blij zijn met een dergelijke vorm van ’fistfucking’? Is economisch belang een voldoende legitimatie om dergelijk handelen met trots te bezien in plaats van strafbaar te stellen? Is het in orde dat een stier als Sunny Boy op deze wijze meer dan een miljoen nakomelingen verwekte zonder ooit eenmaal met een koe te hebben gepaard? Het is één van de oorzaken van het feit dat volgens de FAO nog maar vijftien dierrassen 90 procent van alle gedomesticeerde productiedieren uitmaken.

De zielepoten die – veelal vanuit een sociaal isolement – hun seksuele driften botvieren op een dier, leiden de aandacht af van het feit dat talloze dieren het leven zuur wordt gemaakt en vervolgens wordt ontnomen.

Waarom zouden ’lekkere trek’ en ’lekkere winst’ een rechtvaardiging zijn dieren te mishandelen en te doden onder de meest afschuwelijke omstandigheden, ze zelfs volkomen zinloos te doden omdat dat goedkoper is dan het laten uitwoeden van een dierziekte? Wordt de intrinsieke waarde van dieren gerespecteerd wanneer we ze met geen ander doel houden dan ze te fileren voor op de boterham?

„We hebben als mensen nu eenmaal met elkaar afgesproken dat we dieren gebruiken”, zegt dierenarts en CDA Kamerlid Ormel. Hij vergist zich. Met ons is in het geheel niets van die strekking afgesproken. Het is een misstand, die ervoor zorgt dat de oorspronkelijke vormen van veehouderij zijn verworden tot een geperfectioneerd, pervers systeem van vernietiging. Dag in dag uit vallen levende wezens massaal ten prooi aan deze gewetenloze slachting.

De bestialiteit van onze samenleving kent niet haar voornaamste uitwassen in ranzige videotheken, maar bij de kiloknaller. In de prijzenoorlog waar de supers over de rug van dieren de toch al onethisch lage vleesprijzen doodleuk nog even extra verlagen omwille van de wekelijkse reclame.

Het is makkelijker je boos te maken over het handelen van seksueel gefrustreerde figuren dan je uit te spreken tegen grootschaliger misstanden. Het debat over seks met dieren moet dan ook niet blijven steken in sensatiezucht en selectieve verontwaardiging, maar vraagt om een vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden