'Niet de hele wereld hoeft te eten als een Amerikaan'

Beeld thinkstock

DE WEEK IN VOEDSEL -  De een krijgt teveel, de ander te weinig: hoe realiseer je een gelijke verdeling van voedsel? En kan het milieu daar ook van profiteren? Ideeën voor goede oplossingen zijn er genoeg.

Het was een week van wetenschappelijke rapporten en cijfers. Het begon met een rapport dat Aalt Dijkhuizen, scheidend bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit, de wereld in tweette, waarin wordt geconcludeerd dat de keuze voor biologisch, regionaal of extensief de rekening bij natuur, klimaat en biodiversiteit legt.

Want: juist met hoge productiviteit hou je ruimte voor natuur en minimaliseer je de uitstoot van broeikasgassen. De tweet maakte een storm van reacties los. Maar feiten - onderbouwd met cijfers - zijn feiten, zo reageerde Dijkhuizen op Twitter.

Kleinschalige boeren en hervorming handel
De essentiële vraag hoe we in 2050 de wereld van genoeg, gezond en betaalbaar eten kunnen voorzien, houdt de gemoederen bezig. Maandag kwam de eindrapportage van Olivier de Schutter, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties, uit.

De Schutter stelt dat het versterken van productie door kleinschalige boeren en het hervormen van handelsbeleid de sleutel tot het oplossen van het voedselvraagstuk is. Hoe kan het zo zijn dat het industriële systeem onze voedselproductie de afgelopen vijftig jaar zo'n boost heeft gegeven, dat eten in overdadige hoeveelheden aanwezig is, terwijl bijna 900 miljoen mensen wereldwijd nog steeds honger lijdt? Met daartegenover 1300 miljoen mensen met overgewicht.

Meer voedsel, maar dan anders
Nee, zorgen over de grenzen van ons huidige agrarische syteem is al lang niet meer weggelegd voor wereldverbeterende geitenwollensokken alleen. Dat bleek maar weer toen woensdag Pablo Tittonell, ook professor in Wageningen, het podium op stapte tijdens de debatreeks 'It's the food, my friend'.

Tittonell pleit voor 'ecologische intensivering'. Meer voedsel maken is nodig, maar we moeten niet denken dat hetzelfde industriële systeem dat in Europa en Noord-Amerika succesvol is geweest, exporteren naar landen waar de meeste vraag naar meer voedsel is, de oplossing is.

"We moeten goed luisteren en leren van lokale praktijken, en daar een beetje van onze wetenschappelijke kennis en expertise aan toevoegen. Zo komen we tot duurzame voedselsystemen", denkt Tittonell. Bovendien gaan we bij het denken over hoe de wereld te voeden in 2050 teveel uit van onze eigen manier van consumeren. "Niet de hele wereld hoeft te eten als een Amerikaan."

Rondmaken van de kringloop
Eten als een Amerikaan betekent heel veel voedsel weggooien (wil je zien hoeveel, kijk dan eens hier). In verschillende steden, waaronder in New York zijn ze daarom begonnen om pizzaresten en rottende groente in megavergisters om te zetten in warmte en elektriciteit voor de stad.

Een uitkomst voor New Yorkse restaurants, die in 2015 geen voedselresten op de vuilnishoop mogen gooien. Scheelt een hoop, kost alleen wat meer tijd. Het rondmaken van de kringloop, dus het hergebruiken van organische stoffen die in gelimiteerde hoeveelheiden op aarde aanwezig zijn, is sowieso een belangrijk thema aan het worden.

Fosfaat is een onmisbare stof voor de groei van planten en raakt op. Bert Janssen, bodemkundige van Wageningen, liet woensdagavond zien dat om die reden sinds een jaar of tien ook de riolering een rol speelt in de kringloop van nutriënten. Want het is doodzonde om die belangrijke bouwstoffen zomaar door de wc te spoelen.

Joris Lohman en Felicia Alberding van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden