Niet de grappen, maar verhalen geven Guzman glans

Emilio Guzman
'Doen en laten'. Gezien: 24/2 in Amstelveen. Tournee t/m 19/5. Info: www.toomler.nl/c1-emilio-guzman.html

Ja, hij is de broer van. Van Javier Guzman. Een sterke cabaretier die de laatste tijd eigenlijk alleen maar in het nieuws is vanwege zijn verslavingen. Emilio Guzman maakt er maar een paar woorden en sterke grappen aan vuil. Hij moet het op eigen kracht doen en dat doet hij met glans in zijn debuutvoorstelling 'Doen en laten'.

De gezinssituatie is ingewikkeld, zo veel wordt al snel duidelijk. Guzman heeft een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze hadden een hartstochtelijke relatie, intens en vol passie, maar van korte duur. Guzman verhuist als klein jongetje terug naar Nederland met zijn moeder en broer en ziet zijn vader nog maar zeer weinig. Eén keer per jaar krijgt hij een stapeltje dia's met zijn vader in de meest rare poses en omgevingen. Een briefje zit er niet bij. Toch rekent Guzman niet af met zijn vader in 'Doen en laten'; hij is ergens ook wel jaloers op diens zelfverzekerdheid en vermogen om zich elke keer weer in even vurig en vol vertrouwen in een nieuwe relatie te storten. Guzman is daar absoluut geen kei in en dat steekt. Hij zet zichzelf neer als een schlemiel, maar wekt geen medelijden, hooguit empathie.

Naast deze persoonlijke lijn, die overigens halverwege voor een bijzondere verrassing zorgt, focust Emilio Guzman zich met name op de politiek. De polarisatie, de drift om te scoren, en dat verstandige politici zich dommer voordoen dan ze zijn om in de smaak te vallen bij dommere kiezers, laakt hij. Hij maakt er goede grappen over en haalt tegelijkertijd filosoof Bertrand Russell aan om zijn verhaal te ondersteunen. Een knappe en gedurfde combinatie, die zorgt voor een originele kijk.

Sinds 2003 is Guzman aangesloten bij de Comedytrain en je kunt zien dat hij daar vlieguren heeft gemaakt. Hij staat met gemak op het toneel, durft rust te nemen en plaatst zijn grappen bewust. Hij moet het niet hebben van de hilarische grappen, meer van de gelaagde verhalen die subtiel met elkaar verweven zijn. Hij speelt met zijn voortdurende twijfels en onzekerheden. Dat maakt hem ontwapenend.

Natuurlijk zitten er hier en daar nog wat schoonheidsfoutjes in 'Doen en laten' - soms gaat hij te lang op een onderwerp door of is de clou van de grap te slap - maar zeker voor een debuut levert Emilio Guzman een meer dan prima voorstelling af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden