Niet bij fierljeppen en kaatsen alleen

Ellis Ellenbroek

leeuwarden – Drie Zuid-Koreaanse studenten kijken geboeid omhoog naar de Oldehove, de scheefhangende Leeuwarder kerktoren uit 1532. Ze willen weten of ze erop kunnen en of er nog diensten worden gehouden. Keum Lan Park (21), Mi Jung Cho (21) en Youngho Jeong (24) maken vanmiddag een stadswandeling door Leeuwarden. Ze studeren een paar maanden in de Friese hoofdstad en Anouk Doornbos heeft ze onder haar hoede genomen. Doornbos is maatje in het Volangteersproject. Dat is bedoeld om buitenlandse studenten in Friesland wat Friese taal en cultuur mee te geven.

De Friese culturele instelling Afûk heeft twintig buitenlandse studenten aan een Fries maatje gekoppeld. Er hadden zich dertig Friezen aangemeld, overwegend studenten. Henk Wolf van Afûk: „Voor tien vrijwilligers hebben we geen buitenlandse student kunnen vinden.”

Anouk Doornbos begeleidt – in weerwil van het tekort aan buitenlanders – drie Zuid-Koreanen. Doornbos (24) studeert zelf Fries in Groningen. Ze groeide op in Brabant, waar thuis Fries wordt gesproken. „Ik ben in Noord-Nederland geïnteresseerd”, zegt Doornbos en haar uitgebreide kennis van Friesland wil ze graag met de buitenlanders delen.

Vandaag is het de vierde keer dat het groepje samen optrekt. Iets afspreken is best lastig. De Koreanen benutten de maanden dat ze in Leeuwarden studeren ook om half Europa rond te reizen.

De veronderstelling dat Anouk haar protegés vast heeft laten fierljeppen, kievitseieren zoeken of kaatsen, blijkt niet te kloppen. Misschien gaan ze nog zeilen op de Friese meren, maar tot dusver is het samen eten van Fries suikerbrood het meest folkloristische.

„Fierljeppen en kaatsen horen bij Friesland”, zegt Henk Wolf, „maar het gaat ons er niet om Friesland als een karikatuur voor te stellen. Toch ook niet elke Nederlander loopt op klompen?” Met af en toe samen de kroeg in, is Afûk ook al heel tevreden. Wolfs collega Willy van der Meer: „Dat is wat studenten immers het liefste doen, samen wat drinken en praten.”

Op de site van het Volangteersproject kunnen de buitenlanders wel de nodige regionale wetenswaardigheden vinden. Bijvoorbeeld dat de zeven hartvormige symbooltjes in de Friese vlag waterleliebladeren zijn, of dat de Friezen en de Groningers van origine altijd mot hebben met elkaar.

Typisch Fries, of niet, Keum Lan, Mi Jung en Youngho vinden alles even interessant. Vandaag ziet Keum Lan uit een boot in de grachten een grote waterstraal komen. „I think something happened”, wijst ze. De studenten willen verder weten of de films in de Leeuwarder bioscoop Engels ondertiteld zijn.

Anouk speelt een quiz met Friese vragen met de drie. Hoe heet de commissaris van de koningin? Welk dorp heeft de hoogste terp? Wat is de Friese naam van Leeuwarden? Keum Lan heeft de meeste vragen goed. Ze wint een miniatuurflesje Beerenburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden