Niet beschaafd

Ik ben geen beschaafd mens. Als ik op een hufter stuit, wil ik hem (of haar) een dreun verkopen. Ik krijg fantasieën dat ik groot en sterk ben en hem met een klap buiten westen sla. Of bij kop en kont pak en een paar meter verderop neersmijt.

Ik heb niks tegen vuile handen om een monster een lesje te leren. Mijn probleem is dat ik klein en tenger ben. Mijn aanvalsdrift is woest genoeg, maar ik heb de spieren niet die daarbij passen.

Gisteren werd een vrouw door haar man op straat helemaal verrot gescholden. Nu wist ik toevallig dat ze nogal breekbaar was.

Die etterbak maakte dat niets uit. Mijn onmiddellijke verlangen was hem een klap voor zijn bek te geven. Uitschakelen. De mond snoeren. Laten voelen hoe het is om zelf een kopje kleiner gemaakt te worden, niet verbaal, maar in het echt.

Een paar weken geleden was de hufter een taxichauffeur. Ik had de gore moed -vond hij- om op zijn autoraampje te kloppen. Waarop het sujet zijn deur openmaakte, vanachter zijn stuur vandaan kwam en mij een trap verkocht.

Amsterdam heeft een speciale politieofficier bij wie je aanklachten tegen taxichauffeurs kunt indienen. Die speciale officier heeft mij nog niet gesproken, dat komt nog. Mijn onmiddellijke verlangen was echter de taxichauffeur in elkaar te slaan. Mijn aanvalsdrift was woest genoeg, maar ik heb de spieren niet die daarbij passen.

Ik dacht altijd dat iedereen wil (terug) slaan. Maar dat is helemaal niet zo. Mijn vrienden en kennissen zijn redelijk. Ze zijn niet gewelddadig. 'Maar wat wil je dán doen?' vraag ik vertwijfeld. 'Een bruut zijn gang laten gaan?' Ze willen van alles, maar niet knokken. Of ze willen niks, en al helemaal niet slaan.

Ligt het aan mijn driftige aard dat ik in 1989 dacht 'klaar is kees', toen Nicolae Ceausescu en zijn vrouw zonder pardon waren doodgeschoten? Ik had er niets op tegen dat deze ellendelingen na een schijnproces de kogel hadden gekregen. Iedereen wist van hun misdaden.

Een eerlijk en goed proces was beter geweest, want een rechtstaat is het hoogste goed. En toch dacht ik, 'blij dat ze uit de weg zijn geruimd'.

Als alle leden van de Argentijnse junta, die dertigduizend mensen liet vermoorden, zelf de kogel hadden gekregen -van mijn part na een schijnproces- had ik er geen traan om gelaten. Maar ze hebben zelfs niet allemaal verantwoording hoeven afleggen tijdens een eerlijk proces. Waardoor nu van Jorge Zorreguieta, de vader van Maxima, kan worden beweerd dat hij 'geen vuile handen' had. Wie lid was van de junta maakte vuile handen. Zitting hebben in de junta wás vuile handen maken.

Let wel, ik heb niets tegen Maxima, al zou het me deugd doen als ze de misdaden van de junta zou afwijzen voordat ze als echtgenote van Alexander of als koningin niets meer mag zeggen. En als Alexander met Maxima gelukkig kan worden, laat hem dan met haar gelukkig worden. Maar het blijft onverdraaglijk dat tegen Haider wordt geprotesteerd, terwijl hij slechts extreem-rechts gebral heeft uitgeslagen, terwijl straks op het balkon van het Paleis op de Dam een man staat die daadwerkelijk vuile handen heeft gemaakt. Door lid te zijn van een rechts-extreem, moordend regime.

Prof. Von der Dunk pleitte zondag in het tv-programma Buitenhof voor een onderzoek naar Zorreguieta's schaduwkanten voordat het koninklijke huwelijk is gesloten. Prima. Dan kunnen we met goed fatsoen Maxima verwelkomen en haar vader bij de grens terugsturen. Want ook zonder die onderzoekscommissie weten we wat er met Zorreguieta mis is. Ik zou hem er het liefst voor in elkaar tremmen.

Maar ik ben niet beschaafd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden