Niet bang om voor Defensie een 'fladderkistje' te kopen

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Oud-staatssecretaris Jan Gmelich Meijling is het afgelopen weekeinde op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wassenaar overleden.

Hij zat op de post defensie in het Paars I, onder leiding van PvdA-premier Kok en aan de zijde van VVD-partijgenoot minister Joris Voorhoeve. Gmelich Meijling was verantwoordelijk voor het defensiepersoneel en begeleidde de wet waarmee de dienstplicht werd opgeschort.

Eerder was hij wethouder in Oegstgeest en burgemeester in achtereen volgens Castricum en Den Helder. De havenplaats was zijn grote liefde, gezien zijn eerder loopbaan bij de marine, waar hij commandant was op enkele mijnenvegers.

De liberaal Gmelich Meijling stond in Den Haag bekend als een 'flamboyant' politicus. Beroemd was zijn uitdrukking bij het inschenken van een borrel: "We moeten het dek nathouden".

Hij was niet al te voorzichtig, vooral niet toen hij voor de dienstreizen van bewindslieden en top-militairen een dure, tweedehands zakenjet kocht van een oliesjeik. Voor een microfoon die per ongeluk openstond, bood hij minister Annemarie Jorritsma eens dit snelle 'fladderkistje' aan toen ze op reis moest. Iedereen kon meeluisteren. Het toestel van Gmelich Meijling is nog altijd als regeringstoestel van defensie beschikbaar.

Na zijn politieke loopbaan, die eindigde in 1998, adviseerde hij veel aan wapenfabrikanten. Zo was Gmelich Meijling verbonden aan Hollandse Signaal, de Schelde Groep, een stichting voor de Nederlandse industrie bij defensiewerk en bij het Israëlische defensiebedrijf Rafael.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden