Niet altijd chill rond de waterpijp

Shisha-lounges in grote steden zorgen met enige regelmaat voor overlast

Shisha-lounges in grote steden, oftewel waterpijpcafés, veroorzaken geregeld overlast. Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw. De steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben bij elkaar nu zo'n 130 waterpijpcafé's, 11 zijn er inmiddels gesloten na onder meer gewelds-incidenten.

Shisha-lounges zijn een relatief recent verschijnsel, vrijwel allemaal bestaan ze pas sinds enkele jaren. In de cafe's lurken vooral mannen aan een pijp waarin tabak door borrelend water wordt gevoerd. Het roken van een waterpijp is volgens organisaties als Stivoro en Jellinek slechter dan het roken van een sigaret.

Gegevens van de gemeenten laten zien dat de mate waarin mensen overlast ervaren afhankelijk is van de buurt waar de shishabar is gevestigd. De café's in achterstandswijken veroorzaken meer overlast dan de trendy shisha-lounges in binnensteden of duurdere buurten. De overlast komt vooral door de aanloop van bezoekers en door geluidsoverlast tot diep in de nacht. Omwonenden van een shisha-lounge voelen zich minder veilig vanwege het publiek dat er op afkomt. In de slechtere wijken zijn de bezoekers jonger - zo'n dertien tot dertig jaar - overlastgevender en soms ook crimineler dan in shishacafé's elders in de stad. In de hippe shisha-lounges in binnensteden of duurdere buurten is het publiek meestal boven de twintig tot ver in de dertig.

In Den Haag staan de meeste waterpijpcafés: 52. Shishabars staan daar onder verscherpt toezicht vanwege 'de hoeveelheid en de aard van de gemelde en geconstateerde overtredingen'. Als overtredingen worden geconstateerd, wordt volgens de woordvoerder van de Haagse burgemeester Van Aartsen (VVD) direct handhavend opgetreden. Er zijn tot nu toe vijf zaken op last van de burgemeester gesloten na overtredingen als overlast, gewelds- en schietincidenten, of vanwege gezondheidsrisico's (zoals een verhoogd gehalte koolmonoxyde) en overtredingen van vergunningsvoorwaarden.

In Rotterdam staan ongeveer 35 shishabars, in Amsterdam ongeveer 30 en in Utrecht 15. In elk van die drie steden zijn er inmiddels twee gesloten. De gemeentes leggen ook geregeld 'bestuurlijke maatregelen' op: waarschuwingen, verscherpt toezicht, tijdelijke sluitingen en bestuurlijke boetes.

Shishabars moeten vaak een horeca-vergunning hebben, als ze naast waterpijpen ook alcohol en maaltijden aanbieden. Amsterdam en Den Haag screenen de zaken altijd via de wet Bibob, zodat antecedenten en mogelijke criminele banden van de vergunningaanvragers worden gecontroleerd.

NEDERLAND 11 'Shisha roken is chillaxt, we doen niks fout'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden