Niet altijd beste medicijn voor kankerpatiënt

UTRECHT (ANP) - Kankerpatiënten krijgen in Nederland niet altijd de medicijnen waar ze het beste mee geholpen zijn. Door krapte in hun budgetten kiezen ziekenhuizen voor goedkopere medicijnen die minder effectief zijn.

Dat meldt het AD donderdag naar aanleiding van onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

De NFK deed onderzoek naar de verstrekking van de medicijnen Herceptin (tegen een vorm van borstkanker) en Velcade (tegen de ziekte van Kahler). Volgens de NFK zijn specialisten het erover eens dat deze middelen beter zijn dan andere, maar verstrekken ziekenhuizen ze vaak niet omdat ze te duur zijn. Ongeveer duizend patiënten zouden hier vorig jaar de dupe van zijn geworden.

Consequenties

Wat precies de consequenties voor de patiënten waren is niet bekend. ,,We hebben gekeken hoeveel mensen aan die aandoeningen lijden en hoe vaak het middel wordt verkocht. We hebben de patiënten niet door de jaren heen gevolgd'', zegt NFK-directeur Patricia Huijbregts. ,,Maar volgens deskundigen kan Velcade de ziekte van Kahler omzetten van een aandoening met een dodelijke afloop in een chronische, waarmee een patiënt prima kan functioneren.''

Behandelingen met de dure medicijnen kosten volgens Huijbregts per patiënt tienduizenden euro's per jaar. ,,Een ziekenhuisdirecteur kan voor dat geld ook een verpleegkundige aanstellen'', aldus Huijbregts. ,,Maar die afweging moet niet op het bordje van het ziekenhuis, de oncoloog of de verzekeringsmaatschappij liggen. De politiek moet daar een beslissing over nemen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden