Niet alleen watertekort in Californië, ook vervuilde bronnen

Een groep landbouwers uit Central Valley in Californië is een rechtszaak begonnen omdat hun waterbronnen vervuild zijn door olieproductie. In de zaak getuigden twee topambtenaren die ontslagen zijn door gouverneur Jerry Brown toen zij in november 2011 waarschuwden dat toestaan van olieproductie staats- en federale wetten voor bescherming van grondwater zou schenden.

Volgens het federale Milieu Beschermingsagentschap zijn ruim 2000 van dit soort vergunningen ten onrechte verleend aan oliebedrijven. Het gaat erom dat zij dan afval en productievloeistoffen inspuiten in beschermde waterhoudende grondlagen. Uit onderzoek van persbureau AP blijkt dat in de vier jaar dat Democraat Brown nu aan de macht is, zeker 40 procent van dit soort vergunningen is verleend. Het Milie Beschermingsagentschap geeft Californië nu tot 2017 om het probleem met de onterecht verleende vergunningen op te lossen.

Derek Chernow was tot zijn ontslag directeur van Californië's ministerie van milieubeheer. Hij verklaarde, naar nu blijkt, vorige maand op de zitting dat hij ontslagen is omdat hij een order om de 'veilig drinkwaterwet' te omzeilen niet wilde uitvoeren. Datzelfde lot onderging Elena Miller, Californië's toezichthouder voor olie en gas. Later schepte Brown op dat de twee ontslagen het verlenen van vergunningen voor olievelden erg had versneld. Californië is de derde oliestaat van de VS.

In de rechtszaak komt nog een andere beschuldiging naar voren: twee grote oliebedrijven maakten na het ontslag van de topambtenaren binnen enkele maanden 750.000 dollar over voor de campagne van gouverneur Brown om de belasting te verhogen.

De woordvoerder van de gouverneur zegt dat diens huidige milieubeleid om verbruik van fossiele brandstoffen te halveren, boekdelen spreekt, en dat de wet niet overtreden is. In 2011 lag de focus op creëren van banen en belastingverhoging vanwege grote overheidstekorten.

Inmiddels kampt Californië al vier jaar met extreme droogte en is schoon drinkwater voor burgers en de grote landbouwindustrie prioriteit geworden. Brown heeft zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege watertekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden