Niet alleen Trouw, maar ook de lezers zijn een beetje jarig

In de Amsterdamse drukkerij waar de krant gedrukt wordt, vierde Trouw zaterdag haar 75-jarige jubileum. Prinses Margriet, ter gelegenheid van wie de krant in 1943 werd opgericht,   nam het eerste exemplaar van de biografie over Trouw in ontvangst. Beeld werry crone
In de Amsterdamse drukkerij waar de krant gedrukt wordt, vierde Trouw zaterdag haar 75-jarige jubileum. Prinses Margriet, ter gelegenheid van wie de krant in 1943 werd opgericht, nam het eerste exemplaar van de biografie over Trouw in ontvangst.Beeld werry crone

Op zaterdag is het altijd uitgestorven. De enige dag van de week dat de persen stil liggen, het lawaai van de ratelende banden waar de krantjes aanhangen verstomt. Maar deze zaterdag niet. Vandaag lopen in de Amsterdamse drukkerij, waar onder meer Trouw van de persen rolt, 850 Trouw-lezers rond. Hun krant is jarig. Zij zijn jarig, een beetje.

Petra Vissers & Dirk Waterval

Het decor van het feestje is spectaculair. Kan zo verplaatst worden naar het Stedelijk Museum, zal dominee Gremdaat later op de dag zeggen. Onder de banden die door de hal kronkelen, zijn aan het begin van de dag lezers en verslaggevers op verzoek van hoofdredacteur Cees van der Laan een minuut stil. Trouw is niet vanzelfsprekend, weet ook deze generatie. Mensen hebben hun leven gegeven voor de krant.

Trouw-lezers zijn verknocht aan hun krant. Er mee vergroeid, soms. “Ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder Trouw”, zegt Jan Anton Spitse (60) . Hij heeft net Pieter Geenen ontmoet, de tekenaar van Anton Dingeman. “Hij weet mij altijd een spiegel voor te houden. Ik vond het heel leuk om hem te zien.”

Het feestje speelt zich niet alleen af in de centrale hal, waar op het podium wordt gesproken over de toekomst van de krant, vrouwen in de media, nieuwskeuzes. Columnisten Stevo Akkerman en Sylvain Ephimenco zijn er vandaag voor de lezers, tekenaars Len Munnik en Tom Janssen tekenen op verzoek, er worden rondleidingen gegeven door de drukkerij, columnist Marijn de Vries fietst in de hal met lezers op hometrainers.

Paniek

Bij de tekentafel, naast de maquette van de drukkerij, staan de drie zussen Steringa. Astrid, Irene en Yessica hebben hun moeder voor haar 79e verjaardag meegenomen naar het feest . En dat lukte maar op het nippertje want eigenlijk waren ze te laat. Veel te snel waren alle kaarten uitverkocht, vertellen ze. De paniek lijkt opnieuw toe te slaan.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Prinses Margriet (midden) geflankeerd door hoofdredacteur Cees van der Laan (links) en burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam (rechts).  Beeld werry crone
Prinses Margriet (midden) geflankeerd door hoofdredacteur Cees van der Laan (links) en burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam (rechts).Beeld werry crone

Ze hadden de redactie gebeld, gaan ze verder. Of er tóch niet iets te regelen viel. Nee dus, regels van de brandweer. Maar toen kwam later toch het telefoontje, een man wilde vier kaarten terugbrengen. Of zij nog geïnteresseerd waren. “Schrijf zijn naam maar op”, zegt Astrid, “Joost uit IJsselmuide. Want dit is voor mam echt wel de dag van haar leven.”

Als prinses Margriet arriveert, keert iedereen terug naar de centrale hal. Ook de prinses vierde in januari haar 75e verjaardag. Trouw werd opgericht naar aanleiding van haar geboorte. Ze neemt de biografie van de krant in ontvangst, een trotse hoofdredacteur naast haar.

Dan is het aan haar om de persen aan het rollen te krijgen. Met een druk op de knop wordt er een feestkrant gedrukt. De banden gaan ratelen, de eerste krantjes vliegen aan knijpers door de zaal. Eronder staan de borrelende lezers. Er wordt gewezen, alle hoofden keren richting drukpers. Mobiele telefoons komen tevoorschijn. Zo gaat dat dus, hun krantje maken.

'Wat geloof betreft, lopen we gelijk op '

Tekst loopt door onder de afbeelding

Bernard Slaa:  De krant heeft qua geloof dezelfde verandering doorgemaakt als mijn familie. Beeld TRBEELD
Bernard Slaa: De krant heeft qua geloof dezelfde verandering doorgemaakt als mijn familie.Beeld TRBEELD

Bernard Slaa (30) uit Rotterdam, historicus

“Weet je wat wel grappig is? De krant heeft qua geloof dezelfde verandering doorgemaakt als mijn familie. Vroeger waren die allebei meer gereformeerd, nu zitten beide meer in de PKN-traditie. Bijna iedereen uit de familie leest Trouw dan ook, oma uitgezonderd.

“Mijn broer en ik zijn fan van Ephimenco, mijn moeder minder. Boevink vinden we allemaal fantastisch. Drie jaar terug trouwde mijn broer, toen hebben we voor hem de krant nagemaakt. De hele lay-out overgenomen, en volgeschreven met nieuwsberichten die over de bruiloft gingen. Ik mocht het Klein Verslag van Boevink doen, mijn vader deed of-ie Ephimenco was. Het beviel zo goed dat we het voor de trouwerij van mijn zusje vorig jaar nog eens overdeden.

“Elke dag forens ik naar mijn werk in Dordrecht, en in de trein lees ik mijn krant. En wat me opvalt: veel andere jonge mensen doen precies hetzelfde! Toch een goed teken, lijkt me.”

'Ik ben blij met het filosofische randje'

Tekst loopt door onder de afbeelding

Jessica Hagoort: Omdat mensen niet meer zoveel in de kerk zitten, kan de krant de rol van de predikant een beetje overnemen.  Beeld TRBEELD
Jessica Hagoort: Omdat mensen niet meer zoveel in de kerk zitten, kan de krant de rol van de predikant een beetje overnemen.Beeld TRBEELD

Jessica Hagoort (55) uit Tilburg, psycholoog

“Dertig jaar lezen mijn man en ik deze krant nu. Met af en toe een kort uitstapje naar een andere, maar dan kwamen we al snel weer terug: voor ons hervormden ontbreekt de nestgeur gewoon een beetje bij de concurrent. Of onze dochter ook leest? Niet echt, ze is zestien en lekker eigenwijs. Kan nog komen.

“Ik vind het filosofische randje fijn. Zo’n tien jaar geleden sloeg de krant daar wat in door, was het iets té, vond ik. Tegenwoordig is dat hele abstracte er wat af, zit er een vertaalslag in naar wat je er nu mee kunt. De Tien Geboden, bijvoorbeeld. Als psycholoog lees ik dat graag, over hoe mensen in het leven staan.

“Of de papieren krant nog toekomst heeft? Lastig. De wereld raakt steeds meer gepolariseerd, verdeelder. En omdat mensen niet meer zoveel in de kerk zitten, kan de krant de rol van de predikant een beetje overnemen. De boel bij elkaar houden en reflecteren op wat er om je heen gebeurt.”

'Maak van emancipatie een speerpunt'

Tekst loopt door onder de afbeelding

Cornelia Middelkoop: In al die jaren dat ik de krant lees is hij wat liberaler geworden. Beeld TRBEELD
Cornelia Middelkoop: In al die jaren dat ik de krant lees is hij wat liberaler geworden.Beeld TRBEELD

Cornelia Middelkoop (90) uit Oegstgeest, gepensioneerd maatschappelijk werkster

“Ik heb de krant nog rondgebracht in de oorlog. Zestien was ik toen. Mijn moeder en ik waren zo’n beetje de enige protestanten in het Limburgse Echt. Mijn moeder had weleens vergaderingen met mensen uit het verzet in onze achterkamer, en dat moet de buurt zijn opgevallen. Temeer omdat ik dan naar het café werd gestuurd om kannen bier voor het bezoek op te halen, en het hele dorp wist dat mijn moeder zélf niet dronk. Verraden zijn we nooit.

“In al die jaren dat ik de krant lees is hij wat liberaler geworden. Meer verschillende mensen komen aan het woord: atheïsten, moslims, Bert Keizer. Heel fijn, zelf ben ik niet zo orthodox dat ik alleen over het eigen geloof wil lezen.

“Wel zou de krant eens wat meer over vrouwenemancipatie mogen schrijven, vind ik. Gewoon net als bij duurzaamheid een speerpunt van maken.”

Meer artikelen over het 75-jarig jubileum van Trouw vindt u op trouw.nl/75

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden