Niet alleen Inholland levert slecht onderwijs

Inholland ligt onder vuur en tot op zekere hoogte is dat begrijpelijk. Als tweedejaars student daar, wil ik hier wel iets over kwijt.

Inderdaad is Inholland een grote leerfabriek waarbij op maat geboden onderwijs vaak ontbreekt. Voldoendes binnenhalen is het uitgangspunt en talent onder studenten wordt nauwelijks erkend. Ex-voorzitter Geert Dales stond vier jaar lang in de slaapmodus.

Toch kun je dit alles niet alleen aan het onderwijs toeschrijven. Studenten moeten ook hun steentje bijdragen. "Ik stap over naar een andere hogeschool, want mijn Inholland-diploma is straks niets meer waard", concludeerde een student tegenover het ANP. Toch letten veel werkgevers daar in eerste instantie helemaal niet op. Een individu wordt beoordeeld op zijn persoonlijk profiel. Daar heb je weliswaar een diploma bij nodig, maar als je écht uitblinkt in iets, is de naam van een onderwijsinstelling meestal van ondergeschikt belang.

Ook op de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ik een jaar lang onderwijs volgde, is de onderwijskwaliteit niet hoog. Ook daar maak je onderdeel uit van een leerfabriek en moet een student tegen de stroom in zwemmen om doelen te halen.

De kern van het onderwijsprobleem ligt dus niet uitsluitend bij Inholland. De afgelopen jaren stond ook het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap in een slaapmodus. Anders had Inholland (en het onderwijs in algemene zin) nooit zover kunnen afglijden. Het is jammer dat er een grotere groep kan ontstaan die ook de ongefundeerde scepsis voor waar aanneemt.

De teloorgang van het Nederlandse onderwijs is al op vele plekken zichtbaar. Het wachten is op een vergrootglas boven alle onderwijsinstellingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden