Niet alle schoolbesturen besteden hun extra geld aan verlaging werkdruk leraar

De vierde staking in het Amsterdamse basisonderwijs bracht enkele maanden terug woensdag duizenden leerkrachten op de been, onder andere voor een demonstratieve optocht van de Stopera naar de Dam in Amsterdam.Beeld Joris Van Gennip

Een deel van de schoolbesturen zou zich, tegen de afspraken in, met de verdeling van het extra geld bemoeien.

Schoolbesturen bemoeien zich met de besteding van gelden die basisscholen hebben bedongen om de werkdruk van leraren te verlagen. De afspraak is dat leerkrachten op hun eigen school besluiten wat er met geld gebeurt dat ze met stakingen hebben afgedwongen. Toch zegt een op de tien schoolleiders dat het overkoepelende bestuur zich ermee bemoeit.

Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder zo'n 650 schoolleiders. Voorzitter Petra van Haren noemt het zorgelijk dat er schoolbesturen zijn die scholen vertellen wat ze met het geld moeten doen. "Bestuurders willen er bijvoorbeeld gaten mee dichten in de begroting", zegt ze. "Dat is op zich voor te stellen maar de afspraak is nadrukkelijk dat leraren, met hun schoolleider, over deze som geld beslissen."

Maar, benadrukt ze, op de meerderheid van de scholen gaat het goed. Het extra geld gaat vooral naar meer leraren en meer onderwijsassistenten, blijkt uit de peiling. Verder zijn er scholen die het willen uitgeven aan bijvoorbeeld conciërges, administratief medewerkers of aan collega's die de sinterklaasvieringen, schoolkampen en sportdagen regelen. "Als een leerkracht niet zelf de accommodatie, verzekeringen en boodschappen voor een kamp hoeft te regelen, scheelt dat veel tijd", zegt Van Haren.

Acties

Leraren kregen dankzij een prikactie en meerdere stakingen 700 miljoen euro extra: 270 miljoen voor een hoger salaris, 430 miljoen voor een lagere werkdruk. Over de salarisverhoging voor leraren wordt op dit moment onderhandeld aan de cao-tafel, geld voor werkdrukverlaging krijgen scholen dit jaar al.

Het gaat in 2018 om 99 miljoen euro. Volgend jaar is er 237 miljoen euro beschikbaar en dat bedrag loopt op tot 430 miljoen euro in 2022. Voor een gemiddelde school komt het uiteindelijk neer op 65.000 euro per jaar.

Estafettestaking

De 430 miljoen voor werkdrukverlaging komt in de buurt van de 500 miljoen euro die het PO-Front, het verbond van werkgevers en werknemers in het primair onderwijs, van de minister eist.

Toch zijn leraren nog bezig aan een estafettestaking. Voor verhoging van het salaris vraagt het PO-Front namelijk 900 miljoen euro.

Op woensdag 30 mei gaan de basisscholen in Gelderland en Overijssel dicht. Daarna wordt het stokje overgedragen aan Zuid-Holland en Zeeland. Daar gaan leraren in september staken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden