Goedemorgen

Niet alle navigatiesystemen leiden naar Rome

 Paus Franciscus begroet de menigte op het Sint Pietersplein in Rome Beeld EPA
Paus Franciscus begroet de menigte op het Sint Pietersplein in RomeBeeld EPA

De 81-jarige Brit van Italiaanse komaf had nog één grote wens: de paus in levenden lijve zien. Best een eind rijden vanuit zijn woonplaats Newcastle, in het noordoosten van Engeland. Maar een lange reis vol obstakels is een pelgrimage eigen, dus de man stapte in zijn Jaguar, nam de boot naar het vasteland en zette daar zijn reis naar het Vaticaan voort, zich voegend in de immense stoet van miljoenen pelgrims die jaarlijks naar Rome trekken om een glimp van de Heilige Vader op te vangen.

Althans, dat dacht hij.

In plaats van in de stad aan de Tiber, met het imposante Sint-Pietersplein met zijn ontzagwekkende basiliek en daar rechts bovenaan het raam waarachter elke zondag rond het middaguur paus Franciscus verschijnt om zijn zegen over de verzamelde gelovigen uit te spreken, belandde de Brit met zijn Jaguar in Duitsland. In Noordrijn-Westfalen om precies te zijn, zo’n 70 kilometer ten oosten van Keulen.

De man vond het zelf ook wat weinig op Rome lijken, maar zijn navigatiesysteem meldde hem met grote zekerheid dat hij toch echt zijn bestemming had bereikt. Wat bleek: de man had in dat navigatiesysteem niet ‘Rome’ ingevoerd, maar ‘Rom’. Dat Duitse dorp telt een handjevol inwoners, een paar vakantiewoningen, een grote varkenshouderij, en er stroomt een beekje, de Römerbach. En het ligt zo’n 1400 kilometer van Rome.

Vol vertwijfeling stapte de man uit, waarbij hij vergat z’n auto op de handrem te zetten die daarop achteruit begon te rollen om uiteindelijk tegen het plaatsnaambordje tot stilstand te komen.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar onduidelijk is of de 81-jarige zich naar dat spreekwoord heeft gevoegd, of dat hij zijn pelgrimage heeft gestaakt.

Lees ook: Je moet afstand scheppen om verlangen te kweken

Een zeker talent voor pelgrimeren is welkom, leerde Stijn Fens ooit. En hij wil niet onbescheiden lijken, maar hij meent dat talent te bezitten. Van jongs af reisde hij stad en land af om zo dicht mogelijk bij zijn helden en heiligen te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden