Niet alle Iraakse soennieten kiezen voor soennitische politici

Sympathisanten van het Soennitische Eenheidsfront kwamen afgelopen weekeinde bijeen in het Noord-Iraakse Mosoel. Soennieten, zo'n 40 procent van de bevolking, vrezen uitsluiting door de sjiitische meerderheid. (FOTO EPA) Beeld
Sympathisanten van het Soennitische Eenheidsfront kwamen afgelopen weekeinde bijeen in het Noord-Iraakse Mosoel. Soennieten, zo'n 40 procent van de bevolking, vrezen uitsluiting door de sjiitische meerderheid. (FOTO EPA)

Bijna 180 soennitische politici in Irak zijn uitgesloten van de parlementsverkiezingen op 7 maart. Niet alle soennieten zijn daar rouwig om.

Kleurige nepbloemen versieren de betonblokken bij de controleposten op de doorgaande weg naar Hawija. In het gebied tussen Saddam Hoesseins geboorteplaats Tikrit, Hawidja en Mosoel – ook wel de soennitische driehoek genoemd – had Al-Kaida de laatste jaren vrij spel. Politici en notabelen werden ontvoerd en afgeperst, dorpsbewoners van wie men vermoedde dat zij contact hadden met de Amerikaanse ’bezetter’ zonder pardon vermoord.

Vanwege die onveiligheid besloten soennitische politici in 2005 de parlementsverkiezingen te boycotten. Nu kunnen veel soennitische politici weer niet meedoen bij de nieuwe verkiezingen van 7 maart, vanwege hun (vermeende) verleden bij Saddams Baath-partij. Eerst werden 550 kandidaten uitgesloten, de rechter bracht dat aantal omlaag naar 177.

Onder hen zijn ook enkele politici die sinds 2005 in het Iraakse parlement zitten, zoals Saleh al-Mutlaq. Hij besloot onlangs zijn partij, het Nationale Dialoog Front, terug te trekken uit de verkiezingsstrijd. Hij ziet een sjiitisch complot, op instigatie van het (sjiitische) Iraanse regime. „Deze verkiezingen gaan op z’n Iraans. Vooraf wordt bepaald wie mee mag doen en wie niet. Als het resultaat al vastligt, waarom zouden wij dat dan legitimiteit verschaffen?”’ zei hij in de Los Angeles Times.

Die mening wordt gedeeld in Hawija. Attee Jobori, docent Engels, ziet de uitsluiting van politici zo vlak voor de verkiezingen als een manier om de soennieten opnieuw buitenspel te zetten. „Als zij niet mogen meedoen, is dat een ramp. Ik denk dat het een Iraans plan is om vaderlandslievende politiciuit te sluiten. De Amerikanen weten dat de Iraniërs zich met ons land bemoeien, maar ze grijpen niet in.”

Toch is er in Hawija ook begrip, bijvoorbeeld bij Ajmi Alsabaawi. „Velen van hen zijn Baath, en willen de vroegere dictatuur voortzetten. Maar hen eruit gooien is niet democratisch.”

Ajmi is lid van de Sahwa’s, de burgerwachten die sinds eind 2008 de veiligheid hebben weten terug te brengen door controleposten op te richten. Hij houdt de wacht bij de controlepost Shaooq, een onverwarmde lemen hut tussen Hawija en Abassi.

Soennitische politici kunnen niet op zijn steun rekenen. „We hebben hier nog geen enkele politicus gezien. Alle politici zijn corrupt. Ik ga niet stemmen.”

Zijn maten op de controlepost gaan wel allemaal naar de stembus. Maar zij zullen evenmin voor een soennitische politicus kiezen. Collega Sopha Rakan: „We stemmen allemaal op oud-president Alawi. Hij is een eerlijke man, ik vertrouw hem.” Alawi is een sjiitische politicus die een niet-religieuze lijst aanvoert waarop ook veel soennieten staan.

Alia Madid en Watha Attyah, beiden vrouwen van Sahwa’s en van top tot teen gehuld in kleurige roze en rode stoffen, zitten op matten op de grond rondom een gaskacheltje. Ook zij zeggen op een sjiiet te gaan stemmen: zittend president Maliki.

Alia: „Saddam is 35 jaar aan de macht geweest en heeft nooit iets voor ons gedaan. Maliki probeert iets te veranderen. En hij betaalt het leger en de Sahwa’s.” Haar schoonzusje Watha zegt resoluut: „Soennitische politici zijn niet goed, zij veroorzaken juist het geweld.”

Overigens peinzen ze er niet over om op een vrouw te stemmen. Madid: „Vrouwen denken met het hart in plaats van met het hoofd. We hebben een man nodig. De islam zegt dat een man moet leiden.”

Sympathisanten van het Soennitische Eenheidsfront kwamen afgelopen weekeinde bijeen in het Noord-Iraakse Mosoel. Soennieten, zo'n 40 procent van de bevolking, vrezen uitsluiting door de sjiitische meerderheid. (FOTO EPA) Beeld EPA
Sympathisanten van het Soennitische Eenheidsfront kwamen afgelopen weekeinde bijeen in het Noord-Iraakse Mosoel. Soennieten, zo'n 40 procent van de bevolking, vrezen uitsluiting door de sjiitische meerderheid. (FOTO EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden