Niet alle christelijke hulporganisaties kwijnen weg

Een abri met een poster van Kerkbalans, een actie waarmee Kerk in Actie geld inzamelt. Beeld Werry Crone
Een abri met een poster van Kerkbalans, een actie waarmee Kerk in Actie geld inzamelt.Beeld Werry Crone

Terwijl veel christelijke hulporganisaties het moeilijk hebben, zijn er ook uitschieters, zoals Kerk in Actie.

Maaike van Houten

Jaarlijks verliest de Protestantse Kerk in Nederland omstreeks 70.000 leden. Maar haar hulporganisatie Kerk in Actie, die door kerken en door kerkleden en andere particulieren wordt gefinancierd, groeit. Rara hoe kan dat?

Rob van Ooijen, woordvoerder van Kerk in Actie, meldt met gepaste trots dat het donateursbestand de afgelopen tijd met tien procent is gegroeid. Dat gaat niet vanzelf, zegt hij in reactie op het bericht in Trouw dat kleine christelijke ontwikkelingsorganisaties het moeilijk hebben. Het oecumenische Oikos houdt er vandaag mee op.

Inventief

Meer dan vroeger moet Kerk in Actie moeite doen nieuwe mensen te werven. "We proberen inventief te zijn en jongeren aan te spreken", zegt Van Ooijen. Dat betekent dat Kerk in Actie daar is waar ook jongeren zijn: bij nieuwe evenementen zoals Zingenindekerk.nl en Daarompasen.nl zijn mensen van Kerk in Actie present om leden te werven. "En we proberen aan te sluiten bij thema's die in de kerk en bij de achterban leven", zegt de woordvoerder. Hij noemt kinderen in de knel, veiligheid, kerken die een minderheidspositie innemen.

Van Ooijen is net terug uit Bangladesh, waar hij ontwikkelingsprojecten bekeek. Ongeveer driekwart van de 25 miljoen euro die Kerk in Actie jaarlijks te besteden heeft, gaat naar het buitenland, ongeveer een kwart is er voor diaconale projecten in eigen land. De inkomsten komen uit vaste bijdrages van kerken, uit collectes en van de circa 200.000 donateurs.

"Het gaat met ons heel goed, wij groeien", concludeert Van Ooijen. Misschien, overweegt hij, zit de verklaring in het feit dat de kerk vergrijst. Kerk in Actie probeert een brug te slaan naar jongeren, maar in het donateursbestand van Kerk in Actie zitten veel vijftigers en zestigers.

Loyale protestanten

En ouderen geven meer dan jongeren, zo bevestigt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook in het meest recente onderzoek naar geefgedrag van het Centrum voor filantropische studies blijkt weer dat kerkleden bovengemiddeld geld vrijmaken voor goede doelen.

De protestanten onder hen zijn op dat gebied het royaalst. En kerken krimpen weliswaar, per persoon dragen kerkleden nu volgens Schuyt meer af dan het is geweest. In de toptien van goede doelen staan kerken dan ook al jaren op nummer 1, internationale hulp bezet sinds 2013 de tweede plek.

Ook Klaas Harink, directeur van Verre Naasten, stelt met genoegen vast dat het budget van rond de zes miljoen euro nog steeds op peil blijft. Deze christelijke organisatie, een combinatie van zending en hulp, is geworteld in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk. Haar ledental daalt heel licht, maar 'de kerk houdt haar vensters naar buiten open', zegt Harink. Hij constateert dat zijn organisatie zich meer moet inspannen om de juiste informatie bij de achterban te krijgen. "Maar dat is ook voor niet-christelijke clubs steeds moeilijker", constateert hij. "In de zee van informatie moet je de juiste snaar weten te raken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden