Niet aanslaan brandalarm werd patiënt fataal

tilburg - – Het brandalarm ging niet af toen zondag een cliënt van een Tilburgse psychiatrische instelling omkwam in zijn isoleercel. Dat is gisteren door GGz BreBurg bekend gemaakt.

Van onze correspondent

Volgens de instelling heeft de ontwikkelde rook de brandmelder in de cel ’niet tijdig bereikt’. Pas toen medewerkers de rook zagen, konden zij ingrijpen. De 28-jarige man had toen al zware ademhalingsproblemen, volgens BreBurg door ’grote rookontwikkeling’.

De instelling kan niet zeggen of de rookmelder op de verkeerde plek hing, of mogelijk niet goed was afgesteld. „Er was blijkbaar iets aan de hand, maar wat, dat moet uit onderzoek blijken”, zegt woordvoerder Theo Vervoort. De melder was volgens hem niet defect en is in november nog gecontroleerd door de leverancier. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de politie onderzoeken de zaak.

De 28-jarige werd zondag opgepakt na een brand in zijn appartement, en gedwongen opgenomen op een crisisafdeling van Breburg. Volgens de instelling werd hij ’op eigen verzoek’ in de isoleercel gezet. Hoe daar brand kon ontstaan, kan BreBurg nog niet vertellen. De cliënt is volgens de regels gefouilleerd voor hij werd opgesloten, stelt de instelling. Maar er is veel onduidelijk.

Een arts van de instelling zegt in het Brabants Dagblad dat een aansteker en wat shag over het hoofd zijn gezien. Voor vergaande fouillering was geen aanleiding, zegt hij. „Ik laat die uitspraken voor zijn rekening”, reageert woordvoerder Vervoort.

Twee bewoners van de instelling melden Trouw dat de alarmbel, waar cliënten in de isoleercel op kunnen drukken, regelmatig niet werkt. Het lukt hen zelf vaak niet om contact met het personeel te krijgen, zeggen ze. De twee, van wie de namen bij Trouw bekend zijn, zitten op dezelfde afdeling als de omgekomen man, en hebben hem horen roepen tijdens van de brand.

Volgens Vervoort is het uitzetten van de bel ’niet het beleid zoals we dat hebben vastgelegd’. Hij weet niet of de bel in dit geval uit stond. „Daar is nu geen enkel bewijs voor.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden