'Niet 50 maar 80 procent plastic hergebruikt'

80 procent van al het in Nederland ingezamelde plastic verpakkingsmateriaal van huishoudens krijgt een tweede leven, zegt Nedvang.

De vereniging, die het scheiden en recyclen van het afval coördineert, reageerde dinsdag woedend op de uitlatingen van bestuursvoorzitter Ruud Sondag van Van Gansewinkel Groep dat 50 pocent van het plastic afval verdwijnt in Duitse afvalovens. Nedvang hekelde de uitlatingen van Sondag als een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers „die met enthousiasme massaal plastic verpakkingsafval gescheiden aanbieden en de gemeenten die professioneel de inzameling hebben geregeld.”

Van Gansewinkel Groep, een bedrijf dat afval inzamelt en er grondstoffen en energie uithaalt, zei op zijn beurt in reactie op Nedvang dat „achteraf” sprake was van „een misverstand over de interpretatie van recycling en hergebruik”. „Sondag bedoelde dat maar 50 procent van het ingezamelde plastic echt verwerkt kan worden tot daadwerkelijke nieuwe grondstoffen. De andere helft verdwijnt in de verbrandingsovens (20 procent) of wordt verwerkt tot producten die maar een beperkte milieuwaarde hebben (30 procent)”, aldus een woordvoerder van Van Gansewinkel Groep.

Maar volgens Van Gansewinkel Groep is dat nooit de bedoeling geweest. „Wij zeggen nergens dat inzameling geen zin heeft, wij willen slechts het effect van die inspanningen vergroten”, aldus de woordvoerder.

Een oplossing voor het probleem kan volgens Sondag schuilen in een ’marker', een goedkope chip waarmee waardevol afval eruit kan worden gepikt. „Kost relatief niks. Als je het slechte plastic eenmaal weet te scheiden van hoogwaardig kunststof, dan kun je aan de slag gaan.”

Volgens voorzitter Robbert van Duin van Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, is het markeren van plastic beperkt toepasbaar. „Ik vraag me af of de kosten opwegen tegen de baten.” Bovendien vreest hij dat het leidt tot uitstel. „Een dergelijke techniek wordt niet binnen drie jaar gerealiseerd.” Volgens directeur Harry Lucas van de Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland kan een marker helpen, maar hij stelt dat het verbeteren van bestaande technieken ook belangrijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden