Nier van levende donor is het beste

AMSTERDAM - Nierpatiënten zijn het beste af met een nier van een levende donor. Artsen moeten daarom nadrukkelijker met patiënten en hun naasten de mogelijkheid bespreken dat een familielid of vriend een nier afstaat.

Dat stelt de Gezondheidsraad in zijn rapport 'Nieuwe wegen naar orgaandonatie', dat vanmiddag wordt aangeboden aan staatssecretaris Ross (volksgezondheid).

,,We dachten tot dusver dat erfelijke verwantschap de belangrijkste succesfactor was voor transplantatie'', zegt emeritus-hoogleraar G. Kootstra, voorzitter van de commissie die het advies opstelde. ,,Dat blijkt niet zo te zijn. Een nier van een levende donor gaat het langste mee, ook als die afkomstig is van een niet-genetisch verwante donor.''

Tien jaar na transplantatie functioneert nog de helft van de donornieren van overleden donoren. Bij organen van levende donoren werkt pas na dertien jaar de helft van de donornieren niet meer. Het maakt hierbij niet uit of de donor erfelijk verwant is aan de patiënt.

De Gezondheidsraad wil daarom donatie bij leven door familieleden, partners en vrienden stimuleren. Ook het afstaan van een nier uit altruïstische motieven, waarbij donor en ontvanger anoniem blijven, moet mogelijk zijn. Kootstra vindt dat voorlichting over donatie bij leven neutraal van aard moet zijn. ,,Patiënt en donor moeten er in vrijheid voor kiezen. Ik moet er niet aan denken dat mensen onder druk van de overheid en hun familie een orgaan afstaan, terwijl ze dat eigenlijk niet willen.''

Ook donatie bij leven van een deel van de lever is mogelijk. In Nederland is dit nog nooit gedaan. Het Academisch Ziekenhuis in Groningen wil in september beginnen met transplantatie van een deel van de lever van ouder op kind. Dat gebeurt al in landen als Duitsland, Japan en de VS.

De raad ziet wel grote bezwaren bij levertransplantaties van volwassene op volwassene. Daarvoor moet minstens de helft van de lever worden uitgenomen. De kans dat de donor ernstige complicaties krijgt is dan vijftien tot twintig procent, en de sterftekans 0,5 tot 1,5 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden