Niemann maakt diepe indruk met supertijd op 3000 meter

COLLALBO (ANP) - Gunda Niemann is "zo scherp als de brandweer" . De uitdrukking is van Arie Koops, de Nederlandse vrouwencoach.

Met een verbluffende 3000 meter zette de beste schaatsenrijdster na de vorige Olympische Winterspelen de misstap op de 1500 meter goed. De 4.17,41 tijdens de wereldbekerwedstrijden in Collalbo maakte diepe indruk. Niet meer dan vijf rijdsters - met inbegrip van wereldrecordhoudster Niemann zelf - waren ooit sneller.

Niemann had zich zaterdag stukgebeten op de 1500 meter, die de Oostenrijkse Emese Hunyady (2.04,53) had neergezet. Het was op de middenafstanden niet alleen haar eerste seizoennederlaag, het was de eerste keer sinds 1988 dat de zege niet naar een Duitse ging. Beste Nederlandse was Yvonne van Gennip (zesde) die in een rechtstreeks duel met Niemann bijna drie seconden toegaf (2.05,02 tegen 2.07,84).

Een jaar geleden leek Niemann een zekere kandidate voor Olympisch goud op drie afstanden. In Hamar veroverde de Erfurtse bibliothecaresse met een sinds de jaren veertig niet meer vertoonde puntenmarge haar eerste wereldtitel. Hunyady, een Oostenrijkse van Hongaarse komaf, kwam de eer toe het schaatsfenomeen tot de redelijker proporties te hebben teruggebracht. Nooit eerder vormde Hunyady een ernstige bedreiging voor de suprematie van de vroegere DDRrijdsters. De Oostenrijkse van Hongaarse komaf bevestigde de stelling dat iedereen te verslaan is. In dat licht bezien is het volgens Lia van Schie "verdraaid vervelend" dat de Duitse op de drie kilometer zo genadeloos uithaalde. Niemanns eerste ronde ging in 31,9. "Dat haal ik niet eens" , gaf Carla Zijlstra in bewondering toe. De in de eerste rit gestarte Niemann hakte een gat van meer dan tien seconden, alleen haar clubgenote Heike Warnicke kon de schade tot minder beperken.

Yvonne van Gennip, Van Schie en Zijlstra zijn niet al te zeer geneigd een voorbeeld aan de agressief schaatsende Niemann te nemen. "Wij moesten dit weekeinde niet zo nodig te winnen" , zei bondscoach Arie Koops, wiens beste pupil (Van Gennip) als vierde eindigde. "Doe je dat wel, dan pleeg je een aanslag op de prestaties bij het EK. We moeten nog maar zien of de strategie van Niemann blijft renderen. Al is haar kracht op het ijs natuurlijk fantastisch. Maar voor Albertville ligt alles nog open."

Kreeg het drietal van Koops op de 1500 meter de opdracht vol gas te geven, gisteren stonden er sancties op te scherpe rondetijden. Alleen Van Gennip vergaloppeerde zich aan een te rappe ovaal. Het verval bleef binnen aanvaardbare grenzen. "Deze wedstrijd is geen uitgangspunt" , aldus Van Gennip na de 1500 meter, die zij te voorzichtig had geopend. "Al zal er de komende weken wel met wat meer lef moeten worden gereden."

Nevel

De vrouwen, die zich volgende week bij het Europese toernooi in Heerenveen weer verzekerd weten van een stimulerende ambiance, moesten zich in het Noorditaliaanse schaatsdorp Collalbo door de nevel een weg zoeken. Getuige de winnende tijd van de Amerikaanse Olympische kampioene Bonnie Blair (40,15) was de zorgvuldig geprepareerde piste in uitstekende vorm. De perfecte omstandigheden stelden Bonnie Blair in staat om te schitteren op de sprintonderdelen. De Olympisch kampioene op de kortste afstand noteerde 40,15 en 1.20,75. Door intercontinentale reizen tot het uiterste te beperken en zich vaker dan voorheen op de 1500 meter te testen, benadert de Amerikaanse haar niveau van "Calgary" .

Door een wat ruim genomen laatste binnenbocht verloor Christine Aaftink (vierde in 40,62) meer dan noodzakelijk was. Desondanks behoudt de Baambrugse de leiding in het klassement. Blair werd op het podium geflankeerd door de Chinese Qiaobo Ye en de Duitse sprintwereldkampioene Monique Garbrecht.

Op de 1000 meter voert Aaftink samen met Blair de rangschikking aan. Nederlandse beste sprintster werd in een rechtstreeks duel geklopt, maar hield aan het Italiaanse ijs een fraai persoonlijk record (1.21,53) over.

De Nederlandse allrounders keren vandaag naar Nederland terug, de sprintsters blijven nog in Collalbo. Christine Aaftink benut de resterende weken om het bochtenwerk wat bij te slijpen. Anita Loorbach en Marieke Stam verlengen er hun aanloop naar een laatste kans op een Olympische startbewijs. Die wordt in principe vergeven op het NK sprint, over twee weken in Heerenveen.

COLLALBO (ANP) Emese Hunyady heeft de beste vrouw in het internationale schaatscircuit de eerste seizoennederlag toegebracht. De 25jarige Oostenrijkse van Hongaarse afkomst won de 500 meter tijdens wereldbekerwedstrijden in Collalbo (2.04,53). Een maand voor aanvang van de Olympische Winterspelen eindigde Gunda Niemann, de Europese en wereldkampioene, als tweede.

Een jaar geleden leek Niemann een zekere kandidate vor Olympisch goud op drie afstanden. In Hamar veroverde de Erfurtse bibliothecaresse met een sinds de jaren veertig niet meer vertoonde puntenmarge haar eerste wereldtitel. De kansen blijken gekeerd. Hunyady, die ook het wereldbekerklasement op de 1500 meter aanvoert, loopt al bijna een decennium mee in de top van het vrouwenschaatsen. Voor de suprematie van de voormalige DDR vormde zij nooit een ernstige bedreiding. De laatste twee jaar pakt zij het schaatswerk echter ernstig aan. Bij afwezigheid van Niemann (voorheen Kleemenn) en Heike Warnicke leidde dat vorig seizoen in Butte al tot wereldbekerzeges op de 1500 en 3000 meter. Ruim een maand geleden won de lachebek de 1500 meter in Warschau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden