Recensie

'Niemands meisje' laat voor de lezer weinig interpretatieruimte over

null Beeld geen
Beeld geen

Lydia Rood schetst het innerlijk leven van Liesbeth uit ‘Survival’, vijf jaar later.

Twee jaar geleden bracht Lydia Rood het sterke ‘Survival’ (12+) uit dat hier ten onrechte geen aandacht kreeg. Maar nu alsnog, want haar nieuwe psychologische jongerenroman, ‘Niemands meisje’, pakt dat verhaal over Liesbeth vijf jaar later op.

‘Survival’ was in traditioneel proza geschreven, dit boek heeft een uitdagender vorm: een compilatie van levendige gespreksverslagen van Liesbeths therapeut en lotgenotengroep en haar eigen openhartige notities.

Ruimte voor avontuur

In het eerste boek was ruimte voor avontuur - Liesbeth gaat op survivalkamp naar de Ardennen - nu ligt de nadruk op haar innerlijke ontwikkeling. Het is een indringend ‘uitpluisboek’, dat Roods knappe roman ‘Sprong in de leegte’ (2005) in herinnering roept.

Liesbeth (18) is in therapie, omdat ze betrokken was bij ‘een incident’. Wat precies, blijft tot het eind toe geheim, maar duidelijk is wel dat ze last heeft van woede-uitbarstingen. “Niemand vraagt mij waaróm ik schreeuw. Hoe het is gekomen”, zegt ze tegen de psycholoog. “Goed,” antwoordt die, “dan vraag ik het. Hoe is het gekomen?” Liesbeth: “Heb je een maandje?”

Haar vaak brutale, soms humorvolle en dan weer kwetsbare stem raakt je meteen, ook al gebruikt Rood een enkele keer ouwelijke woorden, die - hoewel Liesbeth slim is - niet erg authentiek klinken uit de mond van een moderne jongere: simmen, schonkig, morren, ‘god en z’n mallemoer’.

Stoer meisje

Uit de verslagen komt een stoer meisje naar voren dat eigenlijk intens onzeker is. Liesbeth voelt zich niet gezien en heeft moeite om haar échte gevoelens uit te spreken. Dat ze al moet huilen als de psycholoog vraagt hoe het met haar gaat, is veelzeggend.

Thuis heeft ze het niet makkelijk met haar egocentrische losbol-vader, ontoegankelijke moeder met asperger en autistische tweeling-broer-en-zus. Houden haar ouders wel van haar? Liesbeth kan het moeilijk geloven, maar leert hen en vooral zichzelf beter begrijpen.

Het is boeiend om Liesbeth op de voet te volgen. Het nadeel van de therapievorm is wel dat alle emoties uiteindelijk benoemd en uitgelegd worden en er voor de lezer weinig interpretatieruimte overblijft. Toch is ‘Niemands meisje’ een aandoenlijk portret en is het bovendien interessant om te zien hoe Rood de hoofdpersoon uit ‘Survival’ opnieuw, op een andere manier benadert en uitdiept.

Lydia Rood
Niemands meisje
Leopold; 209 blz. € 14,99.
Vanaf 15 jaar.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden