’Niemand wordt bij toeval ziek’

(\N) Beeld
(\N)

Ze verkocht honderdduizend exemplaren van haar boek waarin ze de symbolische betekenis van allerlei aandoeningen beschrijft. Elke ziekte heeft volgens Christiane Beerlandt een psychische oorzaak. „Aids is twijfel aan je eigen meesterschap en aan je eigen kracht.”

Koert van der Velde

Patiënten weten de dikke pil van Christiane Beerlandt (54) te vinden. Van het boek zijn wereldwijd honderdduizend exemplaren verkocht, stelt de ’wereldvermaarde auteur’ uit het Belgische Nazareth. In haar duizend pagina’s tellende ’De Sleutel tot Zelf-Bevrijding’ behandelt ze maar liefst 1100 ziekten en levert ze er de psychische oorzaken bij. Bij een zere knie, maar ook bij kanker, aids en sterfelijkheid. Het is allemaal te genezen, als je maar weet waar de sleutel ligt.

Verzorger van Beerlandts uitgaven is haar echtgenoot dr. Dirk Lippens, een van haar visie overtuigde reguliere arts. Het paar is voor het interview naar Nederland gereden, waar Beerlandts ideeën naar haar zeggen ’breed leven’, vooral onder mensen die zichzelf ’spiritueel’ noemen.

Op internet wemelt het van de getuigenissen van zulke patiënten. Veel alternatieve behandelaars gebruiken ’De Sleutel’ als naslagwerk; het is hun tijdens opleidingen aanbevolen. Zelfs enkele reguliere artsen getuigen op internet van hun liefde voor ’De Sleutel’. Volgens Beerlandt zijn er honderden artsen die zich door haar denken laten leiden, maar namen wil ze niet noemen.

De door haar geïnspireerde consulten worden door zorgverzekeraars ruimhartig vergoed. Dat is opmerkelijk. Want Beerlandt beweert bijvoorbeeld dat de oorzaak van aids ’twijfel aan je eigen meesterschap en aan je eigen kracht en immuniteit’ is. „Dáárom heb je ’aids’ nu naar je toe gehaald om je van deze diepste oorzaak bewust te worden.”

Beerlandt legt uit hoe ze aan de 1100 diagnoses in haar boek is gekomen. „Ik heb 1100 briefjes geschreven, met op elk een ziekte. Vervolgens pakte ik een briefje zonder te zien welke ziekte er op stond. Ik opende mij voor mijn diepste zielskern, de bron, en stemde mij af op de frequentie van waarheid. Heel sterk geconcentreerd vroeg ik naar de diepste oorzaak van de ziekte op het briefje dat ik dan in mijn hand had: waar precies begint deze ziekte psychologisch te ontkiemen? En allez, dan typte ik snel het antwoord op dat helder en klaar doorkwam.”

Ze geeft een alledaags voorbeeld. „De oorzaak van knieproblemen ligt erin dat je te hard met jezelf omgaat, te weinig flexibel bent voor jezelf, koppig aan oude patronen vasthoudt die niet goed voor je zijn. Als je maar weerstand blijft bieden en weigert zachter voor jezelf te worden, kun je last van je knie krijgen. Dat is een signaal, je knie vraagt je niet te hard voor jezelf te zijn, meer van jezelf te houden. De knie zegt: plaats jezelf in het centrum van jouw bestaan, bemin jezelf.”

De meer dan duizend ziekten die Beerlandt bespreekt zijn op het eerste gezicht te herleiden tot een zeer beperkt aantal oorzaken, zoals angst, frustratie en gebrek aan liefde voor jezelf. Maar volgens de schrijfster is dat schijn en komt het aan op subtiele details die het verschil uitmaken dat je last van je knie krijgt in plaats van je nek. „Ook in de nek speelt iets wat op koppigheid lijkt, maar in combinatie met andere factoren die te maken hebben met het je staande te houden, terwijl je eigenlijk bang bent. Het komt neer op een onbewuste weigering te veranderen uit angst je eigenwaarde te verliezen. Vertrouw jezelf.”

Ook schijnbaar triviale kwalen zoals verkoudheid krijgen van Beerlandt uitgebreid aandacht. Ze ziet er signalen in die, als ze niet worden begrepen, sterker terugkomen, als ernstiger ziekten zoals aids.

Volgens de schrijfster zijn alle ziekten te genezen. „Ik heb veel mensen zien genezen van kanker. Mensen met borstkanker die vol opgekropt verdriet en boosheid zitten.”

Volgens Beerlandt moet je niet over ziektes spreken in termen van schuld. Van ziekten kun je leren.

Beerlandt ontraadt reguliere medische behandeling niet, benadrukt ze. „We mogen dankbaar zijn dat mensen geopereerd kunnen worden. De mensen zijn vaak nog niet zo ver in hun bewustwording dat ze zonder kunnen. Ook bij psychisch lijden mogen we blij zijn dat er een pilleke is. Maar tegelijkertijd zouden we aan de psychische kant moeten werken.”

Louise Hay, een spirituele bestsellerauteur die een aantal ziekten psychologisch verklaarde, kreeg het verwijt ziekten ’tussen de oren’ te plaatsen, en van de ’orenmaffia’ te zijn. Beerlandt vindt dat zijzelf van een heel ander slag is. „Emoties zitten niet tussen de oren. Heb jij wel eens verliefdheid of stress in je hoofd gevoeld? Natuurlijk niet, die zitten in je buik. Mijn werk gaat zoveel dieper dan dat van Hay.”

Volgens Beerlandt wordt niemand toevallig ziek, en is verder ook helemaal niets toeval. Zelfs de kleinste voorvallen hebben een betekenis. Alleen hoef je je daarover niet steeds af te vragen wat de betekenis is. „Doe je dat, dan ben je fanatiek, en dat is niet goed. Maar bij grotere zaken, van een lekke band tot een natuurramp, doe je er goed aan je af te vragen wat de betekenis is.”

Beerlandt schreef er nog vijf boeken over: ’Signalenboeken’. „Waarom overstroomt je kelder? Ik heb het opgevraagd: als je kelder overstroomt, betekent dat dat oude zaken die opgeslagen liggen, mogen worden weggezuiverd. Het water, het vrouwelijke creatieve, gaat zijn gang. Maar ook de elektriciteit valt uit. Er is geen licht meer, dus zet dat je aan op zoek te gaan naar licht in binnenste. En er is geen tv meer die verre werelden toont, en dat geeft de kans te focussen op wat dichtbij is.”

Beerlandt is niet bang om het idee dat je met je overtuigingen narigheid aantrekt op alles toe te passen. „De slachtoffers van incest en verkrachting zitten met een diep emotioneel trauma, dat heel hun leven lijkt te vergallen. Dit komt omdat het slachtoffer ervan uitgaat en ervan blijft uitgaan dat het trauma het gevolg is van een incestueuze of verkrachtingsdaad. Een kind wordt gebóren met dit trauma. De incestueuze ervaring is enkel de aanleiding waardoor het trauma naar boven komt teneinde het definitief te kunnen oplossen.” Het slachtoffer zendt volgens Beerlandt bewust of onbewust verleidingsenergieën naar de dader uit – ’ik wil me verliezen, pak me’.

Dit werkt volgens de schrijfster ook collectief. „Stel dat het Jodenras leeft vanuit slachtofferschap, met de energetische overtuiging dat het altijd achtervolgd zal worden, waardoor het de energie van achtervolging naar zich toe haalt, niet bewust, maar uit onwetendheid. Dat is vreselijk, en de daad van de achtervolgers valt niet goed te praten”, aldus Beerlandt die veel vriendschappelijke contacten met Joden zegt te hebben.

Je trekt alles naar je toe vanuit je eigen overtuigingen, en dat geldt ook voor vet eten, stelt de beslist niet mager uitgevallen Beerlandt. „Dik is mooi en niet ongezond mits je maar genoeg beweegt”, zegt ze gedecideerd. „Dat kinderen van het eten van vette Big Macs dik worden, is pure onzin. Kinderen die geen aanleg hebben om dik te worden mogen zoveel Big Macs eten als ze willen, ze zullen mager blijven omdat dit hun aard is. Bij anderen is het nodig en gezond dat de zielskern zich uitdrukt in een mollig lichaam. Beide zijn goed.”

Beerlandt is inmiddels overtuigd geraakt van haar eigen onsterfelijkheid. „De uiteindelijke bedoeling van het leven is dat de dood niet meer zal bestaan. Als alle ziekten te genezen zijn, waarom de dood als laatste ziekte dan niet? Nu is het tijdperk aangebroken dat de geest het lichaam dirigeert tot en met het genetische systeem. Ik ga mijn lichaam in een eeuwigdurend transformatieproces laten groeien zonder dood te gaan en ik geloof daar rotsvast in. Gij zult zien: de stof volgt de geest. Het zijn slechts je overtuigingen die je genen ’manipuleren’, waardoor deze het lichaam in de richting van de dood sturen. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet dood zal gaan. Ik vind het veel te heerlijk op aarde, ik kies er daarom voor niet te worden opgeslokt door de dood. De dood is niet onze bestemming.”

Bekijk hier een video met een interview met Christiane Beerlandt over aids:

]]>

Schrijfster Christiane Beerlandt: ¿De uiteindelijke bedoeling van het leven is dat de dood niet meer zal bestaan¿. (FOTO MARC HERREMANS) Beeld Marc Herremans - Corelio
Schrijfster Christiane Beerlandt: ¿De uiteindelijke bedoeling van het leven is dat de dood niet meer zal bestaan¿. (FOTO MARC HERREMANS)Beeld Marc Herremans - Corelio
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden