Niemand wil voor Donald zingen

Het lukt maar niet om van de inauguratie van Donald Trump een feestje te maken. Artiesten bedanken voor de eer.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Zelfs overleden artiesten laten weten dat ze - waren ze er toe in staat geweest -niet hadden willen optreden bij de inauguratie van Donald Trump. Nancy Sinatra, dochter van Frank, nam de moeite om op Twitter te melden dat haar vader, die in 1998 overleed, nooit en te nimmer voor de aanstaande president had willen zingen.

Alsof het al niet pijnlijk genoeg was, die vruchteloze zoektocht van het team dat de grote dag van The Donald moet voorbereiden. Bijna iedere levende artiest is gevraagd; eerst in de VS natuurlijk, maar echt niemand wil. Sterker: sterren als Lady Gaga, Madonna en Katy Perry zouden zelfs bezig zijn op dezelfde dag, 20 januari, een groot concert te organiseren om de aandacht van de inauguratie af te leiden. John Legend zei nee omdat "creatieve mensen niet zoveel hebben met vooroordelen en haat". Rapper Ice-T nam de telefoon niet eens op. Volgens de manager van The Dixie Chicks moet een artiest die optreedt tijdens de inauguratie heel veel geld vragen: "Want het zal wel even duren voor je weer ergens geboekt wordt."

Meryl Streep, die afgelopen weekend haar afkeer van de toekomstige president zo eloquent verwoordde bij de uitreiking van de Golden Globes, staat bepaald niet alleen in de Amerikaanse showbizzwereld. Ze is ook niet de enige over wie Donald kinderachtige tweets de wereld in slingert: Alec Baldwin, die al vele malen in de huid kroop van de toekomstige president in de satirische show Saturday Night Live, krijgt keer op keer te horen dat zijn optredens 'stom' en 'niet grappig' zijn. Het is oorlog tussen Hollywood en Trump - al kun je je afvragen of zijn kiezers onder de indruk zijn van de kritiek van al die schatrijke sterren.

Team Trump zocht intussen verder in Engeland. Rebecca Ferguson wilde wel, op voorwaarde dat ze 'Strange Fruit' van Billy Holiday mocht zingen. Een lied over de lynchen van zwarte Amerikanen was niet helemaal wat de feestcommissie voor ogen had. Charlotte Church antwoordde Donald persoonlijk op Twitter: 'Als je even op internet had gekeken, zou je weten dat ik je een tiran vind.' Ze sloot de tweet af met vier vrolijkedrol-emoticons.

Uiteindelijk moest er in het talentenshow-circuit gezocht worden. Daar werd Jackie Evancho gevonden, ex-deelnemer van America's Got Talent, 16 jaar jong. Zo'n wanhopig ambitieus zangeresje kun je het nauwelijks kwalijk nemen dat ze deze kans niet laat lopen.

Ook het 360-koppige Mormonenkoor is geboekt voor de grote dag. En dansgroep The Radio City Rockettes. Maar ook dat gaat bepaald niet van harte: diverse Rockettes hebben zich afgemeld, met name de donkere danseressen van het ensemble. En koorlid Jan Chamberlin heeft nachtenlang biddend doorgebracht om uiteindelijk te besluiten dat ze 'tirannie en fascisme' niet wil ondersteunen. Ze is uit het koor gestapt.

Het zal stil worden in het Witte Huis. Terwijl in de afgelopen acht jaar de presidentswoning met grote regelmaat leek op een concertzaal waar de allergrootste artiesten hun opwachting maakten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden