Analyse

Niemand wil nu een lonenwedloop in de zorg

Een verpleegkundige in een behandelkamer van een spoedeisende hulp.  Beeld ANP
Een verpleegkundige in een behandelkamer van een spoedeisende hulp.Beeld ANP

Niet alleen de ouderenzorg vindt moeilijk medewerkers, dat geldt voor de hele sector.

Marco Visser

Voor de verpleeghuizen is het hartstikke fijn dat zij miljarden extra krijgen om hun personeelstekort op te vullen, zei bestuursvoorzitter van het Groningse academische ziekenhuis UMCG, Jos Aartsen. Maar dat kan volgens hem leiden tot een gevaarlijke ontwikkeling. '

Met het extra geld kunnen verpleeghuizen personeel wegroven van ziekenhuizen en thuiszorginstellingen door hogere lonen te bieden. Dat kunnen zij alleen tegengaan door ook de lonen te verhogen, waarna de verpleeghuizen opnieuw iets extra's moeten bieden, tot bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg daar weer overheen gaat omdat die ook mensen nodig heeft. Ziedaar de lonenwedloop waar Aartsen voor waarschuwt. Is zijn vrees terecht?

Loonexplosie

Alle economische voorwaarden voor een loonexplosie zijn aanwezig. Zo groeit de economie en stijgen vraag naar en aanbod van zorg nu artsen ziekten steeds beter kunnen behandelen. De zorgvraag groeit ook omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. De babyboomers zijn nu in de zeventig, een leeftijd waarop ouderdomskwalen opspelen.

Tegelijkertijd werkt de vergrijzing ook door in het teruglopend aantal medewerkers. Oudere verpleegkundigen en verzorgenden gaan met pensioen. Dat gat moeten jongeren opvullen, maar de aanwas vanuit de opleidingen is te klein. Vooral vanuit de hogescholen. Ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, allemaal willen ze de jonge hbo'er die heeft gekozen voor een carrière in de zorg. Zij of hij, meestal is het een zij, heeft de instellingen en bedrijven in de zorg daarom aan touwtje.

Ook zzp'ers ruiken hun kans. Als het economisch tegenzit, staan zij als eerste op straat. Maar gaat het goed en ontstaan er tekorten aan medewerkers, dan kunnen de uurtarieven omhoog. In het verleden maakte operatiekamerpersoneel daar gebruik van. Dat liet zich ontslaan waarna het ziekenhuis de OK-medewerkers tegen een hoger tarief inhuurde. Iets soortgelijks speelt nu op de ambulances.

Afspraken

Werkgevers in de zorg voelen zich allerminst comfortabel bij deze ontwikkelingen. Alle partijen die te maken hebben met ouderenzorg kwamen bij elkaar en spraken vorig jaar af dat zij meer zouden doen om de instroom van personeel en de om- en bijscholingsmogelijkheden te vergroten. Maar of dat genoeg is? Het CNV denkt van niet. Volgens de vakbond moeten niet alleen afspraken worden gemaakt over de ouderenzorg, maar voor de gehele zorgsector. Onderdeel daarvan is een 'verbod op extra loon, premies of andere individuele afspraken die afwijken van de cao en leiden tot oneerlijke verhoudingen tussen zorgmedewerkers'.

Het klinkt wat vreemd, een vakbond die pleit tegen extra loon. Maar de zorg is dan ook geen sector als de industrie of handel. Het geld voor lonen komt uit belastingen en premies. Daarnaast moet zorg voor iedereen toegankelijk blijven. Een loonexplosie en instellingen die bij elkaar personeel weglokken helpen daar niet bij.

Niemand betwist dan ook dat afspraken voor de complete zorgsector hard nodig zijn. In 2020 dreigt een tekort aan 125.000 zorgmedewerkers. In absolute getallen is de nood het hoogst in de algemene ziekenhuizen, in de thuiszorg en de gehandicaptenzorg. Zo moeten de ziekenhuizen in 2020 nog medewerkers zoeken voor bijna 15.000 voltijdbanen. In de thuiszorg gaat het om 8600 en bij de gehandicaptenzorg om 8400 voltijdbanen.

In de zorg werken veel vrouwen, meestal in deeltijd. De gemiddelde werkweek bedraagt 20 uur per week, lager dan in welke andere sector ook. Daarom moeten ziekenhuizen in 2020 geen 15.000 medewerkers vinden, maar misschien wel 25.000 om al die voltijdbanen te vullen. Tegelijkertijd zijn al die parttimers ook een mogelijke oplossing voor het personeelsprobleem. Als zij besluiten langer te werken, is de ergste nood aan personeel geledigd.

Lees ook: Ziekenhuizen vrezen 'roof' van personeel door verpleeghuizen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden