Niemand verwacht een wonder van Sjarapova

(Trouw) Beeld AP
(Trouw)Beeld AP

Met Maria Sjarapova krijgt het vrouwentennis tijdens Roland Garros, dat morgen begint, zijn voornaamste blikvanger terug. Hoge ogen zal de Russin niet gooien.

Een schouderkwetsuur maakte in augustus een einde aan het optreden van Maria Sjarapova op de tennisbaan. Haar herstel nam zo veel tijd in beslag, dat voorzichtig werd gevreesd voor een afscheid. In Warschau maakte de Russin deze week haar rentree. Ondanks een kansloze nederlaag in de kwartfinales doet ze mee aan Roland Garros.

De diva deed al een poging het enthousiasme bij de volgers te temperen. „Ik koester geen enkele verwachting voor het toernooi in Parijs”, gaf ze aan. „In deze fase van mijn loopbaan lijkt me dat geen verstandig idee.” Haar optreden in Polen sprak dan ook nauwelijks tot de verbeelding. Ze boezemde geen ontzag in.

Alona Bondarenko ontmaskerde Sjarapova op pijnlijke wijze. Behalve met haar racket (6-2 6-2) veegde de Oekraïense verbaal de vloer met de Russin aan. „Ik verwachtte een harder gevecht”, klonk het afgemeten. „Maria maakt veel meer fouten dan vóór haar blessure. Haar service was ook een stuk trager.”

De onwillige schouder heeft zichtbaar sporen nagelaten. Hoewel steken uitbleven, hanneste Sjarapova continu met een ijszak om het gewricht te ontzien. De angst om opnieuw schade op te lopen belemmerde haar spel. Dit uitte zich in concentratieverlies op cruciale momenten. De voormalige nummer één van de wereld heeft nog een lange te weg gaan.

Onnodige risico’s nemen doet ze niet. Ritme opdoen en angstvrij spelen krijgen voorrang boven eerzucht. Opmerkingen uit het verleden wijzen in ieder geval sterk in deze richting. Sjarapova hekelde de strenge regels die de Women’s Tennis Association (WTA) opstelde voor topspeelsters. Het overvolle schema, de verplichting om aan te treden en het sanctiesysteem bij afzeggingen werkten volgens haar burn-outs in de hand.

Met haar huidige ranking (126) kan ze zich meer speelruimte veroorloven. Afmeldingen blijven zonder represailles, in tegenstelling tot collega’s uit de toptien. Het geeft Sjarapova de tijd om in alle rust de laatste stap naar sportief en fysiek herstel te zetten. En na haar houterige optreden in Warschau verwacht niemand een wonder.

De bookmakers hadden Sjarapova in goeden doen evenmin bij de favorieten voor de eindzege op Roland Garros ingeschaald. Ze kan slecht uit de voeten met de trage ondergrond. Waar ze de overige drie grandslamtoernooien al eens naar haar hand zette, kwam de ranke blondine in Parijs nooit verder dan de halve finale.

Haar inschrijving zorgde niettemin voor opgeluchte reacties. Het vrouwentennis kan een extra ster goed gebruiken. Het geflirt met de modewereld, nukkig gedrag en astronomische sponsordeals wekten voor even geen wrevel op. Sjarapova beschikt over een uitstraling waaraan slechts een enkeling in het circuit kan tippen.

Vorige week zondag werd in Londen aangestipt hoe dun gezaaid charisma is. Ter ere van de opening van het overdekte centre court op Wimbledon speelden Clijsters en Henman een partij gemengd dubbel tegen Agassi en Graf. De gratie van de reeds lang gestopte kampioene uit Duitsland werkte als een magneet op het publiek. Met één schuchtere glimlach degradeerde ze de rest tot figuranten.

Het mannentoernooi beschikt in Parijs over voldoende blikvangers. Achter Nadal en Federer, die de Spanjaard onlangs in Madrid versloeg in de finale, staat een peloton kleurrijke figuren klaar. Sjarapova geldt met de zusjes Williams, Ivanovic en Jankovic als een uitzondering. Clijsters, op het punt van een comeback, sluit zich daar straks bij aan. Sportief maakt Sjarapova minder tongen los. Op een bijbaan neemt ze het straks op tegen de ongeplaatste Jakimova uit Wit-Rusland.

De inschrijving van Maria Sjarapova zorgde in Parijs voor opgeluchte reacties. (FOTO AP) Beeld
De inschrijving van Maria Sjarapova zorgde in Parijs voor opgeluchte reacties. (FOTO AP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden