Niemand treurt om het einde van Maasdonk

Café Oud Geffen ligt pal naast het Dorpsplein. Aan de voorkant is het een snackbar, wie doorloopt komt in een bruin café. Vier ambtenaren staan op na hun lunch. Straks werken ze niet meer in Geffen, maar in Oss. "Wat gaan we jullie missen, heren", roept eigenaar Erik van de Ven van achter de bar.

Van de Ven, met zijn café vlak bij het gemeentehuis van Maasdonk, is misschien de enige. Verder laat niemand een traan om het einde van Maasdonk als zelfstandige gemeente. De kern Geffen hoort straks bij Oss, Vinkel en Nuland gaan naar Den Bosch. En dat is prima. Maasdonk is nooit wat geworden.

Voor Van de Ven is het jammer, want op dinsdag zat het hier vaak vol met ambtenaren. "Maar als ondernemer denk ik dat ik beter af ben in een grotere gemeente, met meer expertise", zegt de besnorde uitbater.

Op het Dorpsplein - een kale parkeerplaats omringd door nieuwbouw - staat al een bankje ter herinnering aan de gemeente: 'Maasdonk: 1993 - 2014'. De fusie van Geffen en Nuland, aangevuld met het dorp Vinkel, moest destijds voorkomen dat de dorpen werden opgeslokt door de grote steden. Nu dat alsnog gebeurt, is niemand er rouwig om. Morgen mogen de inwoners stemmen voor de gemeenteraden van Oss en Den Bosch.

"Ik had weinig met de naam Maasdonk", zegt Anja Valke voor het Kruidvat. "Ik bleef toch een Geffense. En in een kleine gemeente is het niveau van het bestuur toch wat minder. Ik heb meer vertrouwen in Oss."

Waarnemend-burgemeester Roel Augusteijn ontvangt in een halfleeg stadhuis. Van de 85 ambtenaren zijn er nog twintig over. De rest is al begonnen bij Oss en Den Bosch. In de raadzaal liggen witte bloemstukken op tafel. "Hier zijn ook huwelijken", verklaart Augusteijn. De zaal met zijn grote ramen ligt als een uitstulping op het plein. "Het moet transparantie uitstralen. Maar dat is meer beeldvorming dan werkelijkheid", zegt Augusteijn. "Maasdonk heeft nooit gefunctioneerd."

Oud-CDA-gedeputeerde Augusteijn dient al zes jaar in Maasdonk. "Ik trad aan na de zoveelste crisis. In die twintig jaar heeft maar één college de rit uitgezeten. Maasdonk heeft zelfs onder toezicht gestaan van het ministerie van VROM omdat de gemeenteraad cliëntelistisch dingen regelde voor inwoners. Vorige maand moest een wethouder van de Partij voor Maasdonk vertrekken vanwege belangenverstrengeling. Een drama, maar ze had het er zelf naar gemaakt."

De gemeenteraad is verdeeld tussen partijen uit de kernen. "De dorpen gunnen mekaar niets", zegt Augusteijn vermoeid. "Er is hier tien jaar over gedaan om te bepalen waar de nieuwe brandweerkazerne moest komen." Volgens de burgemeester heeft Maasdonk nooit gewerkt aan 'een Maasdonk-gevoel', bijvoorbeeld via een gezamenlijke voetbalclub. "Men heeft deze gemeente nooit verinnerlijkt."

Omdat het gemeentehuis al is leeggestroomd, hebben Oss en Den Bosch de buitendienst al van Maasdonk overgenomen. En de Maasdonkers zijn er blij mee. "Het gras bij ons in de buurt wordt al beter gemaaid", zegt Ryanne Steenbekker uit Nuland. "Ik stond ervan te kijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden