Niemand krijgt meer vaste baan

null Beeld

Vorig jaar kregen niet meer dan 2000 mensen een vast contract aangeboden. In 2010 waren dat er nog 83.000. Dat is een daling van 97 procent.

Laura van Baars

Dit stelt uitkeringsinstantie UWV in de jaarlijkse rapportage over de vacaturemarkt. De kans om bij een openstaande vacature een vast contract te krijgen, is zo goed als nihil.

Het UWV is verbijsterd over de daling, en kan deze niet goed verklaren. Te meer daar deze ook niet in verhouding staat tot de daling van het aantal vaste contracten in eerdere crisisjaren. "Waarom heeft deze trend zich nog niet in 2009 of 2010 voorgedaan?", vraagt de woordvoerder zich af. "Vermoedelijk heeft het te maken met de aanhoudende onzekerheid die over de markt hangt, maar dat weten we niet zeker."

Werkgevers worden huiverig om nieuw personeel een vast contract aan te bieden. Ze laten de werknemer steeds meer werken op een tijdelijk contract van meer dan een jaar. Dit type contract groeide afgelopen jaar sterk, van 227.000 naar 368.000. Dergelijke langlopende contracten zouden uitzicht bieden op een vast contract als de werknemer goed bevalt, maar dat vaste contract komt er zelden van.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelde twee weken geleden vast dat in 80 procent van de gevallen een vertrokken werknemer met een langdurig tijdelijk contract vervangen wordt door een nieuweling. Dat kan zijn omdat de werknemer niet goed functioneert, of omdat hij zelf vertrekt naar een betere baan. Maar het is volgens het SCP duidelijk dat werkgevers werk steeds vaker laten uitvoeren door ketens van tijdelijke werknemers.

Exemplarisch is de bouw, meldt het UWV, waar het aantal vaste contractanten met 4000 afnam terwijl er 12.000 vacatures voor tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en zzp'ers bijkwamen. De verschuiving van vaste naar tijdelijke contracten vertaalt zich ook in de leeftijd van het personeel dat aangenomen wordt. Jongeren onder de 25 jaar zien daar geen probleem in, en alleen onder die groep stijgt het aantal aangenomen personen.

De schaarse vacatures waarop nog wel vaste contracten worden aangeboden, zijn de moeilijk vervulbare. Werkgevers die erg omhoog zitten, gaan er volgens het UWV alsnog toe over. Met name in het transport en de sociaal-maatschappelijke sector kom je die nu nog tegen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden