Niemand kookt korter dan de Nederlander

Hollandse pot blijft populair Beeld ANP XTRA
Hollandse pot blijft populairBeeld ANP XTRA

De Hollandse pot is nog altijd populair. Bijna de helft van de maaltijden die in Nederland worden genuttigd, bestaat uit aardappelen, vlees en groenten. De populairste groente is de sperzieboon, kipfilet is het meest gegeten stukje vlees. Geen volk ter wereld staat zo kort in de keuken voor de warme maaltijd als het Nederlandse: 18 minuten.

Koos Schwartz

Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van Maggi, maker van bouillonblokjes, soepen en het bekende Aroma. In Nederland werden 3344 mensen bevraagd tussen de 18 en 70 jaar: 63 procent van de ondervraagden was vrouw. Ook in andere landen deed Maggi onderzoek naar voedingsgewoonten.

Nederlanders koken niet alleen snel, ze eten ook snel: 20 minuten. Nederlanders koken en eten 'efficiënt', vooral in het noorden. Daar wordt ook nog het vaakst avg (aardappels, vlees, groente) gegeten.

Vijf recepten uit het hoofd
Mannen koken ongeveer 38 procent van de maaltijden en doen daar over het algemeen langer over dan vrouwen. Ze vinden koken over het algemeen leuker, zijn wat minder traditioneel in hun kookgedrag en werken minder planmatig dan vrouwen. Nederlandse kokers kennen gemiddeld vijf recepten uit hun hoofd.

Opvallend is, stelt Maggi op basis van het onderzoek, dat er in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vaak langer wordt gekookt dan elders: kooktijden van 40 tot 50 minuten komen in de drie grote steden beduidend vaker voor dan elders.

Gemak dient de mens
De kooktijd is de afgelopen jaren steeds korter geworden, maar de gemiddelde Nederlander blijft wel achter het fornuis plaatsnemen. Gemak speelt een steeds grotere rol, een conclusie die Maggi niet slecht zal uitkomen. Voorgesneden groeten zijn zeer in trek: Nederlanders kopen die (veel) vaker dan inwoners van andere landen.

Volgens het onderzoek, dat Maggi openbaar maakte, maakt 94 procent van de kokers 'zo af en toe' gebruik van zakjes en pakjes. Over superfoods is veel te doen, maar op tafel komen ze (bijna) niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden