Niemand kent het lot van Florence

Florence Aubenas is nu tien dagen spoorloos.

De sterverslaggeefster van dagblad Libération is voor het laatst gezien rond het middaguur van 5 januari, aan de rand van de 'groene zone', het hermetisch vergrendelde centrum van Bagdad.

Haar omgeving heeft niets anders om zich aan vast te klampen dan een merkwaardig incident op vrijdag 7 januari, toen op vijftig kilometer van de Irakese hoofdstad een gemaskerde man de correspondent van persbureau AFP aanhield en zei: ,,De journaliste en haar begeleider maken het goed.''

Zoals alle buitenlandse journalisten in Irak was Florence Aubenas in het gezelschap van een plaatselijke 'fixer', die afspraken regelt en het gevaar inschat. Ook van hem is niets meer vernomen.

Om de goden niet te verzoeken wil niemand het woord gijzeling gebruiken zolang nog niet vaststaat wat er met Aubenas is gebeurd.

Aanvankelijk hield men rekening met de mogelijkheid dat de Amerikanen de journaliste vasthielden. Volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken gebeurt dat vaker met mensen die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevinden in Irak.

Maar het Amerikaanse leger heeft inmiddels laten weten dat Aubenas niet bij hen is. President Chirac heeft journalisten opgeroepen om maar niet meer naar Irak te gaan: ,,Als er mensenlevens in gevaar zijn, is de grens bereikt.'' Maar daar heeft hij veel verontwaardiging mee geoogst.

De socialistische oppositie vraagt zich af hoe de president dan voorstander kan zijn van het laten doorgaan van de Irakese verkiezingen aan het einde van deze maand: het is immers kennelijk te gevaarlijk voor buitenlandse waarnemers om in het land aanwezig te zijn.

Journalisten honen dat de president wel erg laat komt met zijn waarschuwing. Bovendien, zeggen ze, maken we zelf wel uit hoe ver we gaan. Verschillende Franse media hebben al eerder besloten uit Irak te vertrekken.

Van augustus tot december werden twee andere Franse journalisten in Irak gegijzeld door het Islamitische Leger in Irak. Mede dankzij het feit dat Frankrijk geen deelnemer was aan de oorlog tegen Irak, werden ze uiteindelijk vrijgelaten. Juist deze week zou er een feestje voor hen wordengehouden in het Instituut voor de Arabische Wereld in Parijs.

Gezien de omstandigheden werd besloten de avond wel door te laten gaan maar met het sobere karakter van een steunbetuiging aan Aubenas. Iedereen, behalve het cateringbedrijf, was hiervan op de hoogte gesteld, zodat de merkwaardige situatie ontstond dat aan het ene eind van de zaal familieleden en collega's emotionele oproepen deden voor haar vrijlating (al had dat woord strikt genomen ook vermeden moeten worden), terwijl aan de andere kant mensen zich te goed deden aan de delicatessen uit de Arabische keuken.

Journalistenvereniging RsF vreest dat het dit keer moeilijker zal zijn de publieke opinie te mobiliseren dan tijdens de eerste gijzeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden