Niemand kende Jos Brech echt, zelfs zijn collega's niet

Een archieffoto's van de 55-jarige Jos Brech die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, vrijgegeven door de politie. Beeld ANP Handouts
Een archieffoto's van de 55-jarige Jos Brech die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, vrijgegeven door de politie.Beeld ANP Handouts

Hij was introvert, op zichzelf. “Niemand kende Jos echt”, zegt Siegurd Jan van Leusen. Hoe hij zijn geld verdiende, waar hij opgroeide, wie zijn jeugdvrienden waren? Hij zegt het allemaal niet te weten.

Petra Vissers en Barbara Vollebregt

Van Leusen kende Jos Brech, de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, een jaar of twee. Ze waren beide bushcrafters, natuurliefhebbers.

Van Leusen beheerde met Brech en mede-natuurliefhebber Eric van ’t Padje de Old Crow, een chalet in de Franse Vogezen waar volwassenen en kinderen leren bushcraften: de kunst om met wat de natuur te bieden heeft zo lang mogelijk te overleven. Het is ook de plek waar Brech, voortvluchtig en sinds vanmorgen op de most wanted lijst van Europol, voor het laatst is gezien. Brech wilde er permanent gaan wonen, in het afgelegen huis. Dat zegt misschien wel wat, overweegt Van Leusen, over wat voor man Brech is.

Joseph Theresia Johannes Brech wordt geboren op 29 oktober 1962. Hij is op dit moment 55 jaar oud en woonde jarenlang bij zijn moeder. Hij houdt er van om buiten te zijn, schrijft hij zelf op zijn YouTube-kanaal. Hij is dol op wildkamperen, fotograferen, is een fanatieke geocacher (een sport waar wandelaars op basis van gps-coördinaten op een soort schatzoektocht gaan) en heeft zich verdiept in eetbare planten. Kortom: de man heeft zichzelf getraind om zo lang mogelijk van de radar te blijven.

Zedendelict

Zijn leven is vooralsnog een raadsel. Wel duidelijk is dat hij in 1985, hij is dan 23 of 24 jaar, verdacht wordt van een zedendelict. De zaak werd geseponeerd, en omdat de systemen sindsdien zijn opgeschoond weet de politie niet wat er toen precies is gebeurd.

Later in de jaren tachtig was Brech actief bij de scouting in het Limburgse Nuth. “Tussen 1988 en 1989 was Jos hier leider van een groep van ongeveer twintig verkenners. Jongens tussen de 10 en 17 jaar”, zegt penningmeester en secretaris Jozef Dirks (75) van Scouts Scouting Nuth, die toentertijd met Brech samenwerkte. Lang hield Brech het niet vol.

“Hij voldeed niet aan onze verwachtingen van een scoutingleider”, zegt Dirks. “Hij wilde met kinderen door grotten klimmen, duiken maken en onder dingen door kruipen. Dat vonden wij te gevaarlijk.” Brech stopte. “Hij was een normale man en zeker niet onaardig. Dit hadden we nooit verwacht.”

Planten koken

In augustus 1998 duikt Brech, 35 jaar oud, ’s avonds laat op bij de plek waar het lichaam van Nicky die avond is gevonden, op de Brunsummerheide. Tegen de marechaussee, die de plaats delict bewaakt en hem staande houdt, zegt hij dat hij op weg is naar huis en zo laat nog op pad is omdat het zo warm is geweest die dag. Brech woonde toen in Simpelveld, zei de politie woensdagochtend. Dat is zo’n twintig kilometer verderop.

Na 1998 werkt Brech volgens de politie bij peuterspeelzaal Olleke Bolleke in Brunssum en bij de scouting in Heerlen. Bij Olleke Bolleke wordt de telefoon niet opgenomen, Scouting Heerlen wil niets zeggen. Op zijn YouTube-kanaal, waar hij tot een jaar geleden actief was, zegt Brech dat hij ‘scoutmaster’ is. Op de filmpjes is te zien hoe hij tenten opzet, planten kookt en met volwassenen en kinderen door de Vogezen wandelt.

Op 20 februari is hij, volgens de laatste Facebook-update van begin juni vrijwel zeker vertrokken uit het chalet. Hij laat zijn mobiele telefoon achter, neemt wel gps en een outdoor-uitrusting mee. Hij pint voor het laatst op 14 februari. Begin juni worden survivalspullen, waaronder kaarten en een wildcamera, gestolen uit het chalet. Of Brech dat deed? “Nu ga je natuurlijk wel dingen vermoeden”, zegt Van Leusen.

Lees ook:

DNA-match in zaak-Nicky Verstappen: 55-jarige verdachte is spoorloos

Er is een naam. Het verdachte DNA op het lichaam van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen (11) is van Jos Brech, een nu 55-jarige man die in 1998 woonde in Simpelveld, vlakbij Heerlen. Lees hier wat er tot nu toe bekend is over de zaak en een chronologisch overzicht van 20 jaar zoeken naar de dader.

'We hebben al die jaren de herinnering niet los willen laten'

Wat is er met Nicky gebeurd nadat hij van het kampterrein verdween en dood werd teruggevonden op de Brunssummerheide? Het bestaan van de ouders van Nicky Verstappen draait al twintig jaar om die ene vraag, vertelden zij in februari in een interview met Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden