Niemand kan meer van de Martinitoren springen

Na acht maanden is vanaf zaterdag de Martinitoren van Groningen weer te beklimmen. D’Olle Grieze kreeg een hek om springers te weren.

In alle vroegte werden gisteren negen kooitjes van gaas naar de eerste trans van de Martinitoren getakeld en zij aan zij geplaatst op de zuidkant. De beroemde Groninger toren – door Groningers liefkozend d’Olle Grieze genoemd – gaat zaterdag weer open. De eerste duizend bezoekers krijgen die dag – Open Toren Dag – een verrekijkertje.

In oktober ging de toren dicht. Dat was kort na het derde dodelijke incident in vier jaar. Twee personen pleegden zelfmoord door te springen en in april 2004 kwam de 20-jarige Niels Offereins uit Assen om het leven. Een mysterieuze zaak. Was Niels gesprongen, van de tweede trans gevallen of geduwd door zijn vriendin Andrea?

Aanvankelijk hield de politie het op een ongeluk of zelfmoord. Maar anderhalf jaar na dato bekende Andrea Niels te hebben geduwd, een bekentenis die ze later weer introk. Onlangs stelde de rechter vast dat Offereins gesprongen moet zijn en sprak Andrea K. vrij.

„De Martinitoren is een van de weinige vrije torens, dat wil zeggen met open transen”, zegt torenbeheerder André Tervoort. Volgens hem sprong met regelmaat –eens in de tien jaar– iemand van een trans. „Na een half jaar gebeurde dat dan nog een keer en dan was het weer tien jaar rustig.” Verontrust door de ogenschijnlijke toename van de frequentie verklaarde het Groningse gemeentebestuur de Martinitoren vorig jaar oktober tot verboden terrein, tot teleurstelling van toeristen.

Het gaaswerk dat nu is aangebracht beveiligt alleen de eerste trans op de zuidkant. De andere kanten en de tweede trans blijven gesloten. In plaats daarvan kunnen bezoekers binnenin de toren doorklimmen tot net boven de tweede trans. De wijzerplaten van de klok bieden in vier richtingen doorkijkjes over de stad.

De gaasconstructie is uitgevoerd met twee soorten gaas en in drie gedekte tinten. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke oplossing. Bekeken wordt of het hekwerk voldoet en welke uitvoering het beste bevalt. Daarna komt er een definitieve afsluiting, in overleg met Monumentenzorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden