Niemand is uitgenodigd, maar iedereen is vandaag welkom

Stoelen voor genodigden staan klaar op het St. Pietersplein voor de inauguratie van paus Franciscus.Beeld anp

Kom maar niet, heeft paus Franciscus gezegd. Het geld voor de reis naar zijn inhuldiging vandaag is verspilling, vindt hij. Beter kan het bedrag aan een goed doel gegeven worden.

Deze paus heeft het niet zo op protocol en plechtigheid. Toch ontkomt paus Franciscus vandaag niet aan een officiële inhuldiging, met talloze hooggeplaatste gasten uit de hele wereld. Op zijn verzoek is de viering wat versoberd. Daardoor zal die niet langer duren dan een uur of twee.

De inhuldiging is niet meer dan een ritueel, want Franciscus is al paus vanaf het moment dat hij op het balkon stond. De vissersring en het pallium (zie kader) die hij vandaag krijgt en de belofte van gehoorzaamheid die de kardinalen hem vandaag doen, bevestigen wat hij al is.

Niemand is uitgenodigd voor de plechtigheid en tegelijk is iedereen welkom, zei woordvoerder Federico Lombardi gisteren. Iedereen, dus ook de 89-jarige dictator uit Zimbabwe Robert Mugabe. Die zal er in ieder geval zijn. Opvallend afwezig is de Britse prins Charles. Het lijkt erop dat de Falkland-kwestie hier debet aan is. Toen hij nog kardinaal Bergoglio was heeft paus Franciscus gezegd dat hij Engeland ziet als de bezetter van de Falklandeilanden. Nu is het de hertog van Gloucester die het Britse koningshuis vertegenwoordigt. Pijnlijk detail: om in 2005 bij de begrafenis van Johannes Paulus II te kunnen zijn, verschoof Charles zijn huwelijk met Camilla met een dag.

Vlaamse regering
Afwezig is ook de Vlaamse regering. Die heeft meteen gehoor gegeven aan de oproep van de paus om het geld aan een goed doel te schenken. In dit geval een bedrag van 30.000 euro. De federale Belgische regering is wel vertegenwoordigd.

Bijzonder is de aanwezigheid van Bartholomeus, de patriarch van Constantinopel. Hij vertegenwoordigt het oosterse deel van de kerk, sinds 1054 door een scheuring gescheiden van de kerk in het Westen. Dankzij een recente verzoening, is voor het eerst een patriarch van Constantinopel aanwezig bij deze plechtigheid in Rome. Van de Anglicaanse kerk komt in plaats van aartsbisschop Justin Welby de tweede man, John Sentamu. Welby heeft donderdag zijn eigen inhuldiging in de kathedraal van Canterbury. Van de joodse gemeenschap zullen 60 vertegenwoordigers aanwezig zijn.

Onder de vele gasten van zeker 132 delegaties zijn de Amerikaanse vice-premier Joe Biden, de Argentijnse president Cristina Kirchner, met wie de paus gisteren geluncht heeft, de Italiaanse president Napolitano, premier Monti, bondskanselier Merkel. Ook premier Rutte, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen de plechtigheid bijwonen. Bisschop Wiertz en de kardinalen Eijk en Simonis zullen de Nederlandse katholieke kerk vertegenwoordigen.

 
Op verzoek van paus Franciscus is de viering versoberd
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden