Niemand is machteloos nu vluchtelingen onze hulp vragen

TINKEBELL

Geschokt ben ik. Dat er kennelijk een precies vanuit de juiste hoek genomen foto van een aangespoelde dode kleuter op een strand voor nodig was. Maar feit is, en daarom ben ik ondanks de observatie dat al die eerdere foto's van aangespoelde lijken niet mediageniek genoeg waren om u voldoende te raken, enorm dankbaar dat er nu toch eindelijk iets is binnengedrongen in ons collectieve bewustzijn. REVOLUTIE! Want dat is wat er sinds een week aan de hand lijkt te zijn. Inééns schieten de particuliere hulpacties uit de grond. Níemand pikt het nog. Zó gaan we niet met mensen om! De maat is vol bij déze kleuter! REVOLUTIE! Via Facebook en ook in mijn mailbox ontvang ik vragen van mensen als 'Wat kan ik doen om te helpen?' en 'Jij deed toch al langer dingen met vluchtelingen?'. Ik ga het u makkelijk maken met drie zeer eenvoudige suggesties. Positieve impact gegarandeerd.

1. Lever je slaapzak en/of deken in via www.slaapzakkenvoorlesbos.nl. Een initiatief van mensen die zich al jaren bezighouden met vluchtelingenproblematiek. Betrouwbaar. Goed geregeld. Distributie en inleverpunten door het hele land.

2. Doneer op www.crowdfundering.nl aan een project van architect Narda Beurkens in samenwerking met onder andere UNHCR en Stichting Bootvluchteling. Narda vertrekt over een paar weken naar de Griekse eilanden om daar zeer noodzakelijke rustplekken voor zojuist gestrande bootvluchtelingen te bouwen. Dit is extreem belangrijk omdat er nu totaal niets is voor deze mensen die soms dagenlang zonder voorzieningen in de buitenlucht moeten wachten tot ze door kunnen reizen.

3. Bel dit nummer: 070-3183025. U krijgt dan een telefonist van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Inderdaad ja, dat leest u goed. Ik wil dat u nu de telefoon oppakt en de PvdA belt. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond namelijk een uitgebreid interview met partijleider Hans Spekman en hij zei daar twee belangrijke dingen. Ten eerste: de partij moet weer herkenbaar worden op haar idealen. Super! Dat zou tijd worden! En daar mag u de partij nu op aanspreken middels het nummer dat ik zojuist noemde. Wanneer we als burgers willen dat we als land een humaan asielbeleid gaan voeren, moeten we onze bestuurders daarop aanspreken.

Ten tweede vertelt Hans in het interview dat er een afnemend ledenbestand is (dit geldt voor bijna elke partij) en ook daar kunt en móet u iets aan doen. Een lidmaatschap van de PvdA kan al vanaf euro1,- per maand en voor dat geld mag u inspreken én meestemmen binnen de partij. Gezien het feit dat we hier te maken hebben met de meest democratische partij (oké, na de piratenpartij) van dit land, heeft dit zin. Beleid veranderen. Je ongenoegen omzetten in daden. Dit werkt het beste van binnenuit en aangezien de situatie op dit moment nu eenmaal is dat we de PvdA echt nodig hebben om ook maar iets te bewerkstelligen is het van belang dat u zich hier allemaal mee gaat bemoeien.

Voltaire zei het ooit zo mooi: 'Geen grote macht zonder grote verantwoordelijkheden'. Een democratisch systeem is niet alleen een recht of een verworven vrijheid. Het is ook een verantwoordelijkheid. Bemoei je ermee. In energie. In geld. In woorden. Maar vooral in actie. In dit land is niemand machteloos.

REVOLUTIE!

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden