Niemand is het echt eens over vluchtelingenplan

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over Europees asielbeleid.Beeld ANP

Coalitiepartners PvdA en VVD zijn het niet echt eens over de oplossing van het vluchtelingenprobleem. Beide coalitiefracties interpreteren het plan van het kabinet om het Europese vluchtelingenbeleid te veranderen net even anders. Dat verschil van mening werd opgemerkt door de oppositie en leidde tot een fel debat waarbij beide partijen zwaar onder vuur kwamen te liggen.

Het kabinet is bereid om op korte termijn duizenden extra vluchtelingen op te nemen. Tegelijk moeten de Europese lidstaten samen op lange termijn gaan zorgen voor een veilige opvang in buurlanden van brandhaarden zoals Syrië. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat het niet gaat om méér opvang in de regio, maar om betere opvang.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei dat er wel meer opvang in de regio moet komen en dat vluchtelingen vanuit de veilige havens daar asiel kunnen aanvragen voor Europa. Dit moet mensen ontmoedigen de riskante oversteek naar Europa te maken en zal mensensmokkelaars stoppen.

'Veel te vol'
Samsom ziet het helemaal niet zitten om meer vluchtelingen op te vangen in Libanon. Dat is volgens hem geen 'veilig derde land'. "Het is daar al veel te vol. In Libanon is een kwart van de bevolking vluchteling. Die leven niet in vluchtelingenkampen, maar in garages of bouwvallen. Laten we ze hervestigen in Europa."

Zijlstra ging daarna niet verder in op Libanon, maar zei wel dat er in Jordanië nog ruimte is om 120.000 vluchtelingen op te vangen 'op een goede en veilige manier'. Met onderwijs en zorg in de kampen. "In die situatie is er geen noodzaak meer voor mensen om hier naar toe te komen."

Verbijsterd
De oppositie was verbijsterd over de tegenstelling tussen de coalitiefracties. Ook volgens een meerderheid van de oppositie is meer opvang in de regio onuitvoerbaar. Niet alleen Libanon, maar ook landen als Jordanië en Turkije zitten al overvol met vluchtelingen. De verwachting is dat de landen in de regio niet willen meewerken. Ook vluchtelingen zelf kun je volgens hen vanuit Europa niet zomaar terugsturen naar opvangkampen elders.

Op de vraag aan Samsom hoeveel vluchtelingen hij bereid is op de vangen in Nederland antwoordde hij: "Zo veel als nodig is om de regio te ontlasten." Door de enorme aantallen vluchtelingen staat de regio zo onder druk dat Europa hulp moet bieden. Het kabinet noemt dat in zijn brief een 'overdrukventiel'.

Standpunten
SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn sowieso negatief over het kabinetsplan. Ze vinden dat Nederland ruimhartiger mensen moet opvangen. De ChristenUnie dringt aan op meer geld voor opvang in de regio.

De PVV en de groep Klaveren/Bontes willen helemaal geen extra asielzoekers en gaven aan dat de grenzen dicht moeten. Het CDA wil onder meer dat mensen alleen maar tijdelijk een status krijgen. De SGP was redelijk positief, maar wil wel meer aandacht voor christenen.

Gevluchte Syriërs in de regio.Beeld Trouw

Hakketakken met Wilders
Het debat begon heftig met een flinke hoeveelheid 'Wilders-oneliners' en tegengas van Jesse Klaver van GroenLinks, Alexander Pechtold van D66 en Emile Roemer van de SP.

Klaver vreest dat een Nederland zonder ruimhartig vreemdelingenbeleid misschien zelf gered moet worden, maar dan van een gebrek aan medemenselijkheid. Wilders vond dat weer typisch 'de GroenLinks-Efteling'. Volgens hem zijn mensen in landen als Turkije en Griekenland veilig en hoeven ze dan echt niet meer naar Nederland of Duitsland te komen. "Maar ik snap dat ze liever hun Miele hebben in hun huurhuis in Duitsland."

Emile Roemer van de SP zei te 'walgen' van de PVV. Volgens hem wil Wilders wel bommen gooien op het kruitvat maar kijkt hij daarna weg voor de mensen die daar vluchten.

Volgens Pechtold kan Wilders "blazen wat hij wil, maar gaan we hier straks in dit fatsoenlijke land 7200 mensen opvangen die hier via een eerlijk systeem zijn gekomen." Hij vindt het levensgevaarlijk dat Wilders volgens hem feiten verdraait en zand in de ogen strooit. Pechtold nam de angst van Wilders voor de moslimwereld stevig op de hak: "Wat is er nou erger, een man met een baard of een vent met geverfd haar?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden